Svet bruji o poseti nemačkog predsednika Franka Valtera Štajnmajera Ukrajini kada je, tokom boravka u Korjukovku, u Černigovskoj oblasti, morao da završi u skloništu usled sirena koje ukazuju na opasnost na vazdušni napad. Štajnmajer je u skloništu proveo gotovo sat i po vremena, a odmah nakon izlaska iz podruma, pojavile su se spekulacije o tome da je uzbuna za vazdušni napad iscenirana i da ruska vojska tog dana nije raketirala mesto koje je nemački predsednik posetio. Da li se ovde radi o svojevrsnom diplomatskom skandalu i ukoliko je zaista izrežirana uzbuna za napad, zbog čega su to Ukrajinci uradili. Sve to ovog jutra pitamo novinara Nenada Radičevića, koji nam se javlja iz nemačkog Hajdelberga.

„Velika je sumnja da je ovo svojevrsna diplomatska osveta ukrajinskih vlasti nemačkom predsedniku, ne što je on predsednik Nemačke, nego baš zato što je to Štajnmajer kojeg ukrajinske vlasti često portretištu kao nekoga ko je bio kreator nemačke politike prema Rusiji, za koju oni misle da je bila na štetu Ukrajine. Pre svega se to odnosi na ekonomsko energetsku saradnju Nemačke i Rusije kroz izgradnju Severnog toka 1 i 2 ali i kroz diplomatske inicijative, od one kojom je 2014. godine pokušano rešenje sukoba između tada opozicionih stranaka i ukrajinskog predsednika Janukoviča, koja je posle protesta na Majdanu i uticaja Amerike pala u vodu, do Minskih sporazuma i čuvene Štajnmajerove formule kojom je Donbas trebao da postepeno dobije autonomiju u okviru Ukrajine. Ona se nakraju nije realizovala a što je, kako je naveo Vladimir Putin, jedan od razloga njegove invazije na Ukrajinu“, kaže novinar Nenad Radičević.

Sumnja nemačkih medija je interesantna za čitanje ali je i moguće, smatra on, da je to obična novinarska patka.

„Čak i da se radi o diplomatskom skandalu, kako spekulišu neki nemački mediji, neće biti posledica jer se i sa ukrajinske i nemačke strane vrlo dobro znaju međusobne zamerke o brojnim pitanjima. Čak da je vazdušna uzbuna bila ukrajinska smicalica čini mi se da je to Štajnmajer veoma elegantno prihvatio, bio je smiren i iskoristio je boravak u skloništu da razgovara sa ženama sa  severoistoka Ukrajine i zapravo je sebe prikazao kao jednog saosećajnog čoveka, posvećenog vojnoj, ekonomskoj i energetskoj bezbednosti Ukrajine“, ocenio je Radičević.

Ceo prilog možete da pogledate u videu na početku ove vesti.

PROČITAJTE JOŠ:

BONUS VIDEO: Bajden ne veruje Putinu: Zelenski oštro zapretio Rusima

 

 

 

 

Komentari

Svi komentari (0)