Foto: NOVA S

Dok broj zaraženih koronavirusom raste već danima, Krizni štab donosi odluku da će odlučiti sutra. Saznali smo da je i četvri talas u Srbiji počeo, kažu sada i broj inficirane dece je veći, pominju se odjednom ski centri kao rasadnici zaraze, tu su i kafići. Sa rastom broja zaraženih, kako je suditi po objavama u medijima, raste interesovanje za vakcinaciju. Da li nam preti novo zatvaranje i šta bi ono donelo u emisiji "Među nama" govore načelnica Dečje klinike KBC "Dragiša Mišović" dr Olivera Ostojić i direktor Instituta za biohemiju Univerziteta" Gete" u Frankfurtu Ivan Đikić.

U Srbiji je vakcinisano mnogo ljudi, ali imamo paradoksalnu situaciju da rapirno raste i broj zaraženih. Nešto slično se dešava i u Evropi gde i pored strogih mera broj zaraženih ne pada. Na pitanje kako on to doživljava i da li je to očekivano dr Đikić kaže da se to može, sa naučne strane, lako objasniti.

„Ako je u Srbiji vakcinisano sa dve doze pet odsto, sa jednom dozom 10 do 12 odsto to nije dovoljno da se spreči širenje virusa. Osim toga, prokuženost populacije sa onima koji su bolovali od korone takođe nije visoka. Onog trenutka kada se ljudi opuste, kada se popuste mere držanja distance i nošenja maske i kada imate situacije gde se virus može slobodno širiti   u preostalom delu populacije, imaćete nesmetano širenje virusa kao do sada i to se događa u velikom broju zemalja“, objasnio je Đikić.

Prema njegovim rečima, moramo i dalje biti oprezni jer nas vakcina neće štititi četiri do šest nedelja nakon prve doze tako da su to sve paramentri koje trebamo uzeti u obzir.

Do sada su deca bila pošteđena obolevanje od korone, ili su imali blaže simptome, međutim sada je broj zaražene dece sve veći.

„Prema podacima iz Domova zdravlja i pedijatrija u Beogradu i iz drugih gradova broj zaražene dece se povećava, ali to nije tako alarmantno“,  ukazala je dr Ostojić.

Prema njenom mišljenju, možda ima više zaražene dece u školskom i predškolskom uzrastu, ali to su deca koja nemaju izražene simptome i trebalo bi da budu u kućnoj izolaciji.

O čemu su još govorili  Ivan Đikić i Olivera Ostojić pogledajte u video prilogu: