Deset hiljada za medicinare u Srbiji – pomoć ili milostinja

Društvo 02. nov. 202019:23 > 20:30
Podeli:
Foto:Nova S

Do kraja godine svi zdravstveni radnici dobiće jednokratnu pomoć od 10. 000 dinara, obećao je prošle nedelje predsednik države. I ne samo to, najavljuje od januara i povećanje plata. Zbog toga neki su u zdravstvu zadovoljni, ali ima i onih koji misle da je moglo drugačije. Šta o tome misle predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić, v.d. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dr Dragan Vasiljević i urednik ekonomije u listu "Danas" Aleksandar Milošević pogledajte u prilogu Nataše Jovanović u emisiji "Među nama".

Svaka pomoć je dobrodošla, kažu zdravstveni radnici, ali napominju da će istu pomoć dobiti i oni koji su radili u kovid sistemu i oni koji nisu.

„Oni štite nemedicinske radnike. Ponovo će se napraviti jedna nepravedna raspodela, 10.000 će dobiti svi iako veliki broj njih ne dolazi u susret sa kovid pacijentima“, smatra predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić.

Foto:Nova S

Prema njegovom mišljenju, vlast je ponovo pokazala da je nepravedna da bi učinila onima sa kojima sarađuje, a to su dva najbrojnija sindikata.

U Institutima za javno zdravlje, koji su od marta jednako doprineli u borbi sa kovidom, plaše se da nagradu neće primiti, jer se njihove institucije ne finansiraju 100 odsto iz budžeta već samo 30 odsto, dok ostatak zarađuju na tržištu. PCR testiranja takođe su radile i laboratorije koje ne pripadaju zdravstvenom sistemu, poput veterinarskih instituta, Zavoda za biocide, Medinskih fakulteta.

V.d. direktora Instituta za javno zdravlje Kragujevac dr Dragan Vasiljević napominje da ako zdravstveni radnici dobijaju po 10.000 dinara, što je fenomenalno i što mu je drago da ih nagrade, i ove druge laboratorije treba da budu nagrađene iako nisu pri Ministarstvu zdravlja.

Foto:Nova S

Deset hiljada dinara nije velika nagrada za one koji svakodnevno rizikuju svoje živote, a nije ni prevelik izdatak za državu, kaže Aleksandar Milošević urednik ekonomije u dnevnom listu „Danas“.

„Po čoveku na 120.000 radnika to je oko 10 miliona evra. Kada uzmete da će državi da se vrati otprilike milion do dva miliona evra kroz PDV, to je neto efekat 8,9 miliona za državu“, kaže Milošević.

Ključno je, dodaje, koliko će biti njhovo povećanje plata naredne godine.

„To je onaj trajni prihod koji će oni ostvariti svakog meseca, e tu ćemo onda videti šta država misli“, ističe Milošević.

Poslednje povećanje plate zdravstvenim radnicima bilo je novembra prošle godine kada su lekari dobili 10 odsto, a medicinske sestre 15 odsto. U maju ove godine obećan im je tzv. kovid dodatak za koji tvrde da je, takođe, bila jednokratna pomoć.

„Ukoliko njima sada na primer u januaru bude povećano 10 odsto, a to zapravo bude povećanje obećano u maju onda to nije ništa. Dakle mora biti na 10 odsto iz maja, a i na 15 odsto od novembra, e to bi tek bilo pravo povećanje“, smatra Milošević.

Foto:Nova S

Panić sumnja da će se išta od toga desiti osim možda da tih 10 odsto pređe u stalnu povišicu.

„Plašim se da se neće desiti, da su to samo novogodišnja obećanja, odnosno konstantna priča koja je prisutna u toku predizborne kampanje koja ne prestaje“, rekao je predsednik SLF.

Sve koji rade u kovid sistemu trebalo bi na neki način stimulisati i dr Vasiljević ima konstruktivan predlog.

„Došao sam do zaključka da bi svi u kovid sistemu mogli da dobijaju oko 1.200 dinara, koliko ko puta radi toliko dinara dobije i svi će znati na čemu su i šta su i tu nema razlike“, predložio je Vasiljević.

„Znate kad neko dobije, a neko ne dobije, tu bude problem, žao im je što oni ginu a nisu dobili. Kad je već tako ajte 1.000, 1.200 dinara ili koliko Ministarstvo finansija proceni, a biće zadovoljni i ginuće još više posle toga“, dodaje on.

Svaki dan u skafanderu je pretežak. Biće ih još mnogo, a osim novčanih nagrada iz Sindikata lekara i farmaceuta opominju da bi voleli da uvek imaju i dovoljno zaštitne opreme.

Ceo prilog novinarke Nataše Jovanović pogledajte ovde:

Komentari

Vaš komentar