Infektolog Dragan Delić smatra da je u borbi protiv pandemije stručno i etički nedopustivo praviti kompromise. Mere koje je usvojio Krizni štab i koje su na snazi ovog vikenda on vidi kao još jedan kompromis u nizu kompromisa.

„Nema kompromisa o čisto stručnim stvarima. Medicina je veoma egzaktna nauka i ona nije familijarna sa kompromisima“, poručuje doktor Delić.

On poručuje da kada je reč o koroni i pandemiji treba da važi deviza – „na ljutu ranu ljutim lekom“.

Podseća i da su brojne njegove kolege kliničari koji upozoravaju i iz crvenih zona apeluju na oštrije i ozbiljnije mere.

„Krizni šatb kao da to ne čuje i pravi kompromise kada radikalno treba rešavati ovaj problem. Ovo ćemo platiti povećanim broje inficiranih i povećanim brojem smrtnih ishoda“, kaže Delić.

On Krizni štab opisuje kao čudnu mešavinu struke, politike i ekonomije.

„Medicinske deo Kriznog štaba ne mogu da opravdam. Oni stalno govore o balansu. Pokušalo se pomoriti ono što se ne može pomiriti. Balans je neprihvatljiv kada se govori o zdravlju. Kao lekar nikada ne mogu da prihvatim balans između zdravlja, kockarnica i kafića. Zaboravite balans, zdravlje je primarno i dominantno“, poručuje Delić.

On ističe da je vakcinacija nužna za borbu protiv pandemije i da vakcina sprečava one najteže slučajeve i smrtne ishode.

„Ne verujem u teorije zavere, za mene je vakcina najveće otkriće u humanoj medicini“, tvrdi Delić.

Iskusni infektolog zaključuje i da smo još daleko od kolektivnog imuniteta i da imamo nedovoljan broj zaštičenih.

„Za kolektivni imunitet treba da bude zaštićeno 80 do 85 posto stanovništva – što postvakcinalno, što tako što su preležali“, napominje doktor Delić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (1)