Cvijanović: Jako loša politika u Srbiji prema malinarstvu

Emisije 10. jun. 202107:31 > 11:39
Podeli:
Svetlana Cvijanović

Prvi plodovi ovogodišnje maline čekaju na branje, međutim, ovog proleća je sve manje onih koji žele da beru malinu i malinari su pred kolapsom. O tome je za "Probudi se" govorila predsednica Saveza poljoprivrednih proizvođača Zapadne Srbije Svetlana Cvijanović.

„Nažalost radnika je sve manje. Berba je već počela u mačvanskom kraju, počele su neke prve malinice da stižu. Malina je jedno vreme bila u Srbiji prvi izvozni strateški proizvod, međutim, sve se nažalost u ovom sistemu poremetilo, tako da je malina što se tiče tog nekog prvog mesta pala baš nisko. Radnika je sve manje. Dnevnica se ovde u Šapcu i okolini kreće oko 3.000 dinara i naravno kafa, sok, kolač… Mi imamo tu neku olakšavajuću situaciju da ne moramo još uvek da obezbeđujemo smeštaj, kao što moraju kolege koje su u Arilju, Ivanjici i Užicu“, rekla je Cvijanović.

Do svega ovoga je došlo, prema njenom mišljenju, zbog jako loše politike koja se vodi u Srbiji, ne samo što se tiče malinarstva, već uopšte poljoprivrede.

„Zbog migracije stanovništva, odnosno zbog teških uslova na selu, zbog otkupnih cena koje su bile sramno niske, nisu pokrivale čak ni proizvodnju maline, masa mladih je digla ruke i otišla sa svojih zasada, ognjišta, put gradova ili čak inostranstva. Statistika kaže da smo 2012. imali oko 24.000 hektara pod zasadom maline. Sada ih imamo oko 12.000. Problem je u tome što to treba da donese prihod i proizvođaču i beraču i državi, a ne samo hladnjačarima“, rekla je Cvijanović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar