Bojana Selaković, Printscreen/Nova S
Bojana Selaković, Printscreen/Nova S

Bojana Selaković, programska ditrektorka Građanskih incijativa, ocenila je danas da je dijalog vlasti o izbornim uslovima jedna predstava čija je svrha, kako kaže, kontrola štete. Ona je kritikovala i ponašanje ministake Darije Kisić Tepavčević nakon što se izveštaj o zlostavljanju dece pojavio u medijima.

Bojana Selaković kaže da je reč „dijalog“ na neki način obesmišljena ukoliko se ne prepoznaje suštinska potreba za dijalogom.

„Ako se ne prepoznaje suštinska potreba za dijalogom, onda je sve to besmisleno i na to gledam sve još od prve runde. Jasno je da je to jedan veliki cirkus i rijaliti koji se sada preliva na društvene mreže i medije“, Kaže Selaković u emisiji „Probudi se“ na Novoj S.

Ona ističe da se nikada više nije govorilo o dijalogu kao danas, a da su uslovi u kojima se dešavaju procesi za izbore, kako ocenjuje, nikad gori u poslendjih 10 godina.

Govoreći o slučaju štampanja novina „Nova“, Selaković navodi da je štampanje ovih novina u Hrvatskoj samo ilustracija, kako kaže, okruženja u kome se, između ostalog, dešava i ovaj dijalog vlasti i oopozicije.

„Mi sad tu imamo jednu vrst vaninstitucionalnog pritiska“, rekla je Selaković i dodala da je jasno na koji način se ovde vrše kontrola medija.

Ona ocenjuje da je jasno da nema stvarne volje za jednom demokratizacijom druŠtva i pluraizmom koji nam je toliko neophodan.

„Ako ne mogu da podnesu da se pojavi jedan štampani list, kako da očekujemo od drugih zahteva opozicije koji se odnose na oslobađanje medija“, dodaje Selaković

Ona je komentarišući izjave pojedinih poslanika vladajuće Srpske napredne stranke o novinarima gde ih nazivaju izdajnicima i stranim plaćenicima rekla da to ne može biti evropska vrednost i da je to pokušaj da se diskredituje svaka kritička misao.

„Ta floskula o plaćenicima i izdajnicima je samo kada je potrebno diskvalifikovati ljude koji misle drugačije i važi za aktiviste i novinare“, napominje Selaković.

O slučaju koji danima potresa javnost o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite, programska direktorka Građanskih incijativa kaže da je to sve povezano sa opštim raspadom institucija u Srbiji tokom 90.ih godina, a dodaje i da se ministarka ponela arogantno u celoj priči.

„Ovo je jedna od vesti koje su imale najsnažniji utisak na sve nas, ali sa druge strane za nas i kolege iz civilnog sektora to nije ništa novo“, kaže Selaković.

Dodaje da je poražavajuće kako funkcioniše to ministarstvo jer je to resor koji treba da na, kako navodi, specifičan način razume potrebe ljudi.

Ona napominje i da su se u tom resoru menjali ministri bez nekih kompetnecija za tu oblast kao što su, kako kaže, Rasim Ljajić, Jovan Krkobabić, Aleksandar Vulin i Zoran Đorđević.

„Niko od njih u tom nekom smislu ne poznaje dovoljno tu materiju. Poražavajuće je što je izveštaj napravljen pre dve godine, a bavimo se njim danas“, ocenjuje Selaković.

Govoreći o ponašanju aktuelne ministarke Darije Kisić Tepavčević, Selaković kaže da se ministarka ponela arogantno kada je prvo osporila dokaze jer dolaze iz NVO-a. Ona je i kritikovala ministarku jer je prvo otišla u jednu od boljih ustanovu socijalne zaštite u posetu.

„Ja nisam sigurna na koji način će se ovo okončati i nije jednostavno promeniti stvari“, zaključila je Selaković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagramih zadržavanja od 30 minuta.

Komentari

Svi komentari (0)