Podeli:
koje mere još važe
Foto: Vladimir Zivojinovic / AFP / Profimedia

Lestvica je podignuta - na javnom mestu od sada je dozvoljeno okupljanje do 100 ljudi. Kada će tačno i ovo ograničenje biti ukinuto, zavisi od odluke Kriznog štaba, tačnije od porasta dnevnog broja zaraženih koronavirusom, a kako se očekuje, to bi moglo da se desi već u prvim danima idućeg meseca.

Okupljanja do 100 ljudi

Za sada je predviđeno da i ovih stotinu ljudi među sobom drži odstojanje od dva metra i to s maskama na licu. Tek po ukidanju svih zabrana, moći će da se razmišlja o svadbama, festivalima, sajmovima…

Exit festival u Novom Sadu sigurno se neće održati u julu, kako je bilo proteklih godina, već najverovatnije – u avgustu. Bar tako je najavila premijerka Ana Brnabić rekavši da je preporuka da se ovaj jubilarni 20. po redu festival održi upravo tog meseca, jer se očekuje potpuno mirna situacija u celoj Evropi po pitanju koronavirusa.

Organizatori Exit festivala ne spore da će događaj biti odložen. Štaviše, pre dva dana su bili potpisnici javnog pisma u kojem su srpske manifestacije od države zatražile podršku i jasan plan otvaranja ove ugašene privredne grane.

Foto:EPA/BALAZS MOHAI

“Obraćamo se domaćoj javnosti kao predstavnici manifestacione privrede koja obuhvata festivale, sajmove, kongrese, koncertne promotere, iznajmljivače opreme, tiketing kompanije i druge privredne subjekte koji srpskoj privredi godišnje doprinose sa preko 200 miliona evra, a generišu preko 10.000 stalnih i više desetina hiljada honorarnih poslova. Poslova koji su sada na ivici, jer je kriza izazvana korona virusom najteže pogodila manifestacioni sektor imajući u vidu da su događaji prvi koji su ugašeni uz pad prihoda od 100 odsto”, navodi se, između ostalog, u pismu koje su potpisali organizatori 38 srpskih manifestacija.

Kako se dodaje – ova privredna grana od značaja za celokupno društvo je pred totalnim gašenjem i potpuno je neizvesno da li će i kada biti obnovljena imajući u vidu da u ovom trenutku ne postoji procena kada bi manifestacije i u kom obliku mogle ponovo početi sa radom.

I festival u Guči ove godine obeležava jubilej – 60. po redu. Najverovatnije će i ovaj događaj biti pomeren sa avgusta na jesen, najverovatnije na sredinu oktobra.

Na konačnu odluku, kada će se začuti truba u Dragačevu i Guči, kako kažu organizatori, sačekaće se još neko vreme. Predsednik opštine Lučani Milivoje Dolović je za “Blic” izjavio da će se pratiti instrukcije koje bude davala Vlada Srbije.

“Ako se važeće mere ukinu, Sabor će biti održan od 5. do 8. avgusta, a ako ne, pomerićemo za sredinu oktobra. Nije opcija da u avgustu Saboru trubača prisustvuje ograničeni broj ljudi, u tom slučaju je bolje da čekamo oktobar. Poštovaćemo sve mere države jer nam je bezbednost i zdravlje saboraša na prvom mestu – rekao je Dolović za “Blic”.

Pročitajte još:

U parkovima distanca

Dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti kovid 19, za vreme boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport građana, građani su dužni da, zbog sprečavanja širenja zarazne bolesti kovid 19, primenjuju preventivne mere, koje podrazumevaju održavanje međusobnog rastojanja od najmanje dva metra između dva lica koja ne borave u istom domaćinstvu, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava, tj. rukavica i dezinfekciju sprava za vežbanje ili drugih sprava pre upotrebe.

Škole i dalje ne rade

Na snazi je obustava izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama, nastava na daljinu se i dalje obavlja. Pored toga, vrtići počeli da rade, a i studenti od 15. maja mogu u domove i na fakultete, ali pre svega ako imaju ispite i neodložne obaveze. Upis dece u ustanove predškolskog vaspitanja i obrazovanja i osnovne škole vrši se preko portala e-Uprava:

Maturske večeri

Maturske večeri malih maturanata mogle bi da se održe – u školskim prostorijama. Bar tako najavljuje resorni ministar Mladen Šarčević. Da li će srednjoškolci moći da slave u restoranima i hotelima, odlučiće, opet – Krizni štab.

U kafiće uz mere opreza

Trgovci i ugostitelji i dalje treba da se drže preventivnih mera, da obezbede distancu od dva metra između gostiju, da brinu o dezinfekciji i da njhovi zaposleni nose makse.

Teretane i saloni

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

U teretanama i salonima i dalje su na snazi mere zaštite od virusa, a sve uz dezo barijere, sredstva za zaštitu i dezinfekciju, rastojanje, obavezno zakazivanje termina unapred. Ipak, iz nadležnih istitucija koje vrše kontrolu kažu da je mnogo propusta, da neki ne poštuju mere, a da su moguće kazne za fizička lica od 50.000 do 150.000 dinara, za pravna od 200.000 do milion i po dinara.

Registracija vozila od 1. jula

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja, a koja su se za vreme vanrednog stanja smatrala važećim, smatraće se važećim do okončanja postupaka i donošenja odluka po zahtevima za izdavanje ličnih dokumenata, koji budu podneti u roku od 30 dana od prestanka vanrednog stanja. Registracione nalepnice za vozila upisana u jedinstveni registar izdavaće se isključivo na tehničkom pregledu vozila do 1. jula 2020. godine.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar