VW, Polo, auto, automobil Volkswagen
Foto: Volkswagen

Nova pravila o emisiji štetnih gasova mogla bi da eliminišu pristupačne automobile sa tržišta, a dobar primer je Volkswagen Polo. Prema mišljenju šefa nemačke kompanije, Euro 7 bi mogao da poveća cenu ovog modela za 5.000 evra, što dovodi u pitanje njegovu budućnost.

Volkswagen će radije povući male automobile sa tržišta nego da ih konstruiše u skladu sa novim Euro 7 propisima, što bi moglo da doda čak 5.000 evra na cenu automobila.

Thomas Schafer, izvršni direktor Volkswagena, izjavio je da inženjeri trenutno procenjuju propise i da se u narednih nekoliko nedelja očekuje odluka da li će nastaviti ili ne.

Kako je procenila Evropska komisija, cena novih automobila će zbog Euro 7 standarda u proseku biti viša za 304 evra. Međutim, prema mišljenju šefa kompanije iz Volfsburga, ta cifra je mnogo veća.

VW, Polo, auto, automobil Volkswagen
Foto: Volkswagen

„Nema smisla da se nastavi sa proizvodnjom malih automobila nakon uvođenja Euro 7 standarda. To će povećati njihovu cenu za 3.000, 4.000 ili 5.000 evra, i odjednom će gradski automobili postati nepristupačni“, izjavio je Thomas Schafer.

„Potrebne su nam još dve nedelje. U ovom trenutku, naši inženjeri razmatraju potencijalne troškove uvođenja novog standarda u male automobile. Ali ako je ono što očekujemo tačno, definitivno nećemo više ulagati više u takve automobile i ubrzaćemo naš plan elektrifikacije“, dodaje glavni čovek Volkswagena.

Sa poskupljenjem od 5.000 evra, početna cena za Volkswagen Polo bi bila veća od 20.000 evra. Ako se uzme u obzir da nemačka kompanija radi na razvoju električnog modela koji će koštati manje od 20.000 evra, sasvim je jasno da je sudbina legendardnog modela Polo pod znakom pitanja.

Bonus video: Zakon o električnim automobilima vodi do „Havana efekta“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar