Zapad Evrope beleži rast prodaje automobila od 70%

Auto 08. jun. 202113:51
Podeli:
Foto: Shutterstock

Prodaja putničkih automobila skočila je za 70% tokom prošlog meseca u poređenju sa istim periodom prošle godine, ali kako pokazuje GlobalData izveštaj, tržište i dalje ostaje nestabilno.

Prodajni rezultati za Zapadnu Evropu pokazuju značajan rast koji je i očekivan, s obzirom na to da je većina Evropljana u ovo doba prošle godine, zbog dobro poznatog razloga, bila zatvorena po kućama. Tokom maja 2021, prodato je 1,1 milion automobila, što je u skladu sa procenama stručnjaka koji su očekivali rast od oko 78% tokom prošlog meseca.

Kada se pogleda procena ukupne godišnje prodaje, ona sada stoji na 12,5 miliona, što je više nego prošle godine ali značajno manje nego pre pandemije. Primera radi, od 2017. do 2019. procene koje su objavljivane tokom maja a koje se tiču ukupne godišnje prodaje dostizale su 17 miliona primeraka. Pored toga, ovi proračuni finansijskih stručnjaka sada čak prikazuju i manju godišnju prodaju od onih objavljenih u aprilu, što pokazuje da se oporavak tržišta ne kreće u skladu sa očekivanjima.

Sajam automobila, Ženeva
Foto: Shutterstock/VanderWolf Images

Kroz čitav region Zapadne Evrope zabeležene su vrlo različite stope procene rasta tržišta, u zavisnosti od države. Velika Britanija beleži rast od čak 569% u poređenju sa prošlom godinom. Od pet najvećih tržišta u Evropi, sledeća najbolja je Španija sa povećanjem prodaje od 160% dok su Nemačka, Francuska i Italija oko brojke od 40%.

Foto: Dan Grytsku / Alamy / Alamy / Profimedia

Analitičari očekuju bolju prodaju tokom ove godine u poređenju sa prethodnom za oko 34,2% , ali i to je ipak 23,3% manja prodaja od one u 2019. Iako je tržište na putu oporavka kako vakcinacija napreduje i virus popušta, ipak je i dalje nestabilno i podložno ekonomskim promenama na koje može uticati pandemija koja i dalje kroji sudbinu automobilske industrije u Evropi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar