Zahvaljujući ovoj tehnologiji akvaplaning odlazi u prošlost

Auto 19. feb. 202111:24
Podeli:
Foto:promo AUDI AG

Prema statističkim podacima akvaplaning uzrokuje destine hiljada saobraćajnih nesreća godišnje, neretko sa ljudskim žrtvama. Ipak, pred nama je jedna nova tehnologija koja će pomoći da ova neprijatna pojava gubitka kontrole nad vozilom po mokrom, postane stvar prošlosti.

Poznata dizajnerska kuća Italdesign koja je prošle godine lansirala Nissan GT-R 50 by Italdesign, nedavno je počela da se bavi i bezbednošću u vožnji. U saradnji s Boschom i Easyrainom oni razvijaju inovativan sistem kontrole proklizavanja na mokrim podlogama koji bi mogao da pojave poput akvaplaninga zauvek pošalju u prošlost.

Podsetimo da je akvaplaning jedna vrlo neprijatna pojava koja se događa kada se između gume i asfalta nađe sloj vode. Tada gubimo prianjanje i samim tim kontrolu nad vozilom.

Savremeni sistem Aquaplaning Intelligent System (AIS) koji je dizajnirala kompanija Easyrain sastoji se od senzora i softverskog rešenja povezanih u sistem koji je kreiran da prepozna opasnost od akvaplaninga pre nego što do njega u stvari dođe.

Foto:promo AUDI AG

Funkcioniše tako da kad prepozna potencijalnu opasnost od akvaplaninga, sistem u deliću sekunde oslobodi mlaz vode ispred prednjih točkova koji „razbija“ sloj viška vode na podlozi i tako sprečava gubitak kontakta točkova s podlogom.

S obzirom na to da višak vode sa podloge već ukloni, za samo prianjanje guma taj mlaz vode dolazi kao pomoć i vozač lakše zadržava kontrolu nad vozilom.

U videu možete videti koliki je uticaj takvog sistema u slučajevima kada dolazi do akvaplaninga.

Prema podacima sa testiranja AIS poboljšava kontrolu nad vozilom 35% kada vozilo vozi pravo i 30% kada skreće.

Prema izvorima iz kompanije Easyrain, još nema naznaka kada bi moglo da se počne sa ugradnjom ovog sistema u automobile, ali su naglasili da će biti kompatibilan sa svim modelima, od onih iz uobičajenih klasa, do automobila visokih performansi, kao i električnih.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar