Foto:Shutterstock

Da su automobili poskupeli, toga smo svi svesni, ali mnogi zapravo ne znaju koliko. Odličan primer su mali, gradski modeli, jer su automobili koji su nekada koštali oko 10.000 evra, sada na nemačkom tržištu probili cenovnu granicu od 20.000 evra.

Na nemačkom tržištu automobila samo 30 modela košta manje od 20.000 evra, a jeftini novi automobili polako ali sigurno nestaju.

U poređenju sa prolećem 2022., broj modela sa početnom cenom manjom od 20.000 evra smanjio se sa 45 na samo 30, prema tržišnoj analizi časopisa Auto Straßenverkehr. Broj dostupnih varijanti modela takođe je naglo opao. Među jeftinijim automobilima su uglavnom mikro automobili, koje teško možemo nazvati porodičnim vozilima.

Na primer, u najjeftinijoj varijanti, Volkswagen Polo sada košta 20.830 evra. VW nije usamljen u svojoj cenovnoj politici. Konkurenti VW Pola – Ford Fiesta, Peugeot 208 i Toyota Yaris sada koštaju više od 20.000 evra u osnovnoj verziji.

VW, Polo, auto, automobil Volkswagen
Foto: Volkswagen

Razlozi poskupljenja su mnogobrojni. Novi standardi emisija i sve veći broj obaveznih sistema aktivne bezbednosti koje nalaže EU potiskuju pristupačne male i kompaktne automobile sa tržišta. Pored toga, tu su i povećane cene materijala, energije i sirovina koje proizvođači automobila prebacuju na svoje kupce.

Rekordne cene novih benzinskih i dizel automobila takođe moraju da pokriju troškove razvoja novih električnih automobila. Suština je da će to uskoro stvoriti cenovnu ravnotežu između električnih i benzinskih/dizel automobila, što su tržišni stručnjaci uvek predviđali, ali ne zato što električni automobili postaju jeftiniji, već zato što raste cena benzinaca i dizelaša.

Kako prenosi Revija HAK, na sreću, još uvek postoje automobili ispod cene od 20.000 evra, kao što je Dacia Sandero koja je najjeftiniji automobil u Nemačkoj i trenutno košta 11.300 evra u osnovnoj verziji.

Bonus video: Vozili smo Hyundai Venue, jedan od najpovoljnijih krosovera kod nas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare