Toyota iznenadila sa prodajom automobila u Evropi

Auto 24. jan. 202209:30
Podeli:
Foto: Toyota

Japanska kompanija je kao i mnogi drugi proizvođači imala dosta problema sa nestašicom mikročipova, ali su uspeli da zabeleže odličan prodajni rezultat na Starom kontinentu u 2021.

Bili smo svedoci da je Toyota morala i značajno da smanji proizvodnju zbog nestašice komponenti, ali to se nije odrazilo u konačnom rezultatu.

Japanska kompanija je prodala 1.076.300 Toyotinih i Lexusovih vozila u periodu januar-decembar 2021. godine, što je rast od osam odsto, i tako znatno prevazišla ukupan rast stabilizovanog tržišta koji je iznosio jedan odsto na godišnjem nivou.

Treba napomenuti da su ovo rezultati za celokupan evropski kontinent, koji se razlikuju od statistike za EU, EFTA, i Veliku Britaniju koju možete videti ovde.

Tokom navedenog perioda, ukupan tržišni udeo Toyote Motor Europe porastao je za 0,4 procentnih poena, na 6,4%, što je rekordan rezultat u istoriji kompanije, nastavljajući trend ukupnog rasta za 1,4 odsto od 2018.

Ovim rezultatom Toyota je po prvi put postala drugi najprodavaniji brend putničkih automobila u Evropi. Ključni deo ovog uspeha može se pripisati rekordno visokoj potražnji kupaca za Toyotine modele s niskim emisijama CO2, koji obuhvataju široku ponudu vozila s električnim baterijama, električnim gorivnim ćelijama, kao i plug-in hibridno-električnih i hibridno-električnih vozila.

Prodaja od 623.777 hibridnih Toyotinih vozila, što je povećanje od +19% u odnosu na prethodnu godinu, predstavljala je 58% ukupnog obima isporučenih hibrida, i 70% u zapadnoj Evropi.

U decembru su Toyota i Lexus predstavili nekoliko novih elektrifikovanih proizvoda koji će činiti ključni element u ispunjavanju strategije neutralnosti emisije ugljenika. Globalno, kompanija će ponuditi 30 električnih vozila na baterije do 2030. godine, pokrivajući sve segmente.

Toyota je zabeležila odličan prodajni rezultat i u Srbiji, a više o tome možete pročitati ovde.

Bonus video: Vozimo žutom trakom, ocenjujemo pešake i testiramo BMW M240i

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar