Kia EV9
Foto:Kia

Kako smo već pisali na našem portalu, električni automobili zbog svoje konstrukcije dizajnerima daju mnogo veću slobodu izražavanja nego modeli sa motorima SUS. Tako smo svedoci raznih "igrarija" sa konceptima modela čije serijske verzije stižu za nekoliko godina. Posle Hyundaija, sada je i Kia prikazala u kom pravcu razmišlja kada je reč o važnom budućem modelu iz game - velikom električnom SUV-u koji će nositi naziv EV9.

Kao i Hyundai, Kia je na LA Auto Showu predstavila svoj koncept električnog SUV-a kog naziva EV9.

Kia EV9
Kia EV9 Foto:EPA-EFE/DAVID SWANSON

Reč je o velikom automobilu tri reda sedišta, a kao i Hyundaijev koncept Seven koji smo nedavno predstavili, i EV9 koristi E-GMP platformu korejske grupe.

Koncept nam daje pregled planirane serijske verzije, koja najverovatnije neće izgledati identično, ali svakako je smer u dizajnu jasan.

Za siluetu automobila Kia navodi da je avanturističkog i rekreativnog oblika i da predstavlja novu kompanijinu filozofiju dizajna „Opposites United“, piše Auto Klub.

Kia EV9
Foto:Kia

Područje ventilacionog kanala na poklopcu motora koristi se kao solarna panel ploča koja će pomoći u prikupljanju električne energije. Kao i drugi Kijini modeli, i kod EV9 vidimo da se odriče tradicionalnih ogledala u korist kamera.

Kia EV9
Foto:Kia

Unutrašnjost je dizajnirana da ponudi osećaj boravka u dnevnoj sobi, integrišući elemente poput panoramskog krova, 27-inčnog ultraširokog ekrana i futurističkog upravljača.

Kia EV9
Foto:Kia

Dok je EV9 u pokretu, putnici će sedeti u tradicionalnom rasporedu sedišta (sva tri reda okrenuta prema napred). Međutim, u „režimu pauze“ moguće je da prvi i treći red budu okrenuti jedan prema drugom, dok se drugi red pretvara u stolove.

Kia EV9
Foto:Kia

Što se tiče specifikacija, detalji o bateriji nisu navedeni, iako konceptni SUV navodno može da postigne domet od 482 kilometra. Takođe, EV9 će koristiti „tehnologiju ultra brzog punjenja sledeće generacije“, čime će 80% kapaciteta baterije napuniti za 30-ak minuta.

Kia EV9
Foto:Kia

Bonus video: Vozili smo se na struju po off-road stazi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram