Kako sprečiti štetu ako ste u vozilo sipali pogrešno gorivo

Saveti 31. maj. 202119:51 > 26. nov. 2021 12:10
Podeli:
Foto: Shutterstock

Nije retkost da se vozačima desi da u automobil sipaju porešno gorivo, pa u benzinca natoče dizel ili obrnuto. To mogu da vam potvrde mnogi automobilski serivisi koji se neretko bave rešavanjem ovih problema, ali i radnici na pumpama. Dešava se da neko vozi tuđi automobil, primera radi, rent-a-car ili je jednostavno rasejan, pa pogreši "pištolj" (kojih zapravo ima sve više) i u vozilo sipa pogrešno gorivo. Kada se to desi, treba znati kako postupiti i izbeći havariju motora.

Motori na benzin i dizel gorivo rade na potpuno drugačijim principima – dizel-motor zapaljuje smešu samozapaljenjem, odnosno visokim stepenom kompresije, a benzinci to obavljuju uz pomoć varnice, odnosno svećice. Samim tim, zahtevaju i sasvim različita goriva.

Foto:Kan i Lingus studio

U slučaju da ste sipali pogrešno gorivo, postoje dva moguća scenarija – shvatili ste odmah šta ste uradili pa niste ni startovali motor, i drugi, mnogo gori slučaj je da niste primetili i da ste krenuli u vožnju.

Kako postupiti u ova dva slučaja i kako sprečiti veliki problem koji može nastati u motoru, u poučnom videu nam otkriva Mirko Rašić, poznati automehaničar iz Beograda.

Mirko objašnjava i šta se zapravo desi u motoru kada radi na pogrešno gorivo i koji su simptomi u vožnji po kojima ćete ubrzo primetiti da nešto nije u redu i, naravno, šta je opasnije po motor – benzin u dizelašu ili dizel u benzincu. Takođe, obuhvatio je i slučajeve kada se u rezervoar sipa manja ili veća količina pogrešnog goriva.

Pogledajte video:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram