Foto:N1, Shutterstock MUP Srbije

Nacrt novog Zakona o bezbednosti saobraćaja (ZOBS) donosi brojne novine, od pravila za vožnju električnih trotineta, preko oduzimanja vozila za najteže prekršaje, sve do mogućnosti da vam saobraćajna policija na licu mesta „progleda kroz prste“ za određeni prekršaj i da prođete samo sa opomenom. Ipak, za ovo će postojati uslovi, dok neki prekršaji neće imati mogućnost opomene.

Mnogi od vas su verovatno bili u situaciji da ste načinili neki prekršaj koji ne ugrožava ničiju bezbednost, ali je ipak saobraćajna policija ostala dosledna u sprovođenju zakona i napisala kaznu.

Ipak, to bi moglo da se promeni sa novim Zakonom o bezbednosti saobraćaja koji bi trebalo da bude usvojen tokom narednih par meseci. Prema nacrtu ovog zakona, saobraćajnoj policiji se ostavlja mogućnost da za manje prekršaje vozačima izda opomenu i da prođu bez kazne.

„To je nešto što je postojalo i ranije. Opomena postoji kao ovlašćenje policijskog službenika i suda, kada se do suda i dođe. Ipak, zbog strogo formalnog postupka, bilo je nemoguće da policajac izda opomenu zbog manjih prekršaja. Primera radi, ako niste upalili svetla jer ste mislili da će se automatski upaliti, ili ako vam pregori sijalica, sada ćete moći da dobijete samo opomenu, ako izrazite nameru da određeni problem rešite u najskorijem mogućem roku“, rekao je za naš portal Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Damir Okanović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Treba imati na umu da saobraćajna policija u slučaju ponovljenih prekršaja neće imati mogućnost izdavanja opomene. Čak i u slučaju da ste određeni prekršaj napravili prvi put i da ste za isti dobili opomenu od policijskog službenika, to ne znači da vam je taj prekršaj u potpunosti oprošten i zaboravljen.

„I dok će policijski službenici imati pravo da za manje prekršaje izdaju opomene, to ne znači da taj prekršaj možete da ponavljate. Svaka opomena ulazi u evidenciju, sve piše u sistemu, pa će svi učesnici u saobraćaju koji ponove prekršaj zbog kojeg su dobili opomenu, drugi put biti sankcionisani“, dodaje Okanović.

Mogućnost opomene ne znači da će vozači i drugi učesnici u saobraćaju proći bez kazne za apsolutno svaki prekršaj koji načine prvi put. Da li ćete dobiti kaznu ili opomenu, najviše zavisi od vašeg ponašanja, ali i policijskog službenika koji na licu mesta procenjuje situaciju.

„Procena je policajca da li će on da primeni opomenu ili ne, jer on ima pravo da za svaki prekršaj napiše kaznu. Ukoliko učinilac prekršaja izražava kajanje, veća je šansa da će proći samo sa opomenom. Ipak, treba napomenuti da postoje i prekršaji za koje ne postoji mogućnost opomene, kao što su vožnja pod uticajem alkohola i nekorišćenje sigurnosnog pojasa“, zaključuje Damir Okanović.

Novi Zakon o bezbednosti saobraćaja bi trebalo uskoro da uđe u skupštinsku proceduru, pa se očekuje da će nova pravila biti na snazi već od ove godine.

Bonus video: Bili smo u Južnoj Africi i vozili BMW Seriju 7 o kojoj, odjednom, svi imaju mišljenje

Komentari

Svi komentari (3)