so, putevi, auto, automobil
Foto: Shutterstock

So je loša za životnu sredinu, jer kada se sneg otopi, so sa kolovoza se spere i odlazi u reke i jezera, pa na taj način uništava staništa sveže vode. Ukoliko se nastavi korišćenje soli istim intenzitetom, mnogi izvori sveže vode će tokom narednih 100 godina postati neupotrebljivi, pa su mnogi rešili da potraže alternative.

U SAD se tokom svake godine na puteve pospe oko 20 miliona tona soli, pa su mnogi gradovi i države rešili da smanje korišćenje soli upotrebom alternativnih sredstava za puteve tokom zime.

Među njima se nalaze sok od repe, otpad od piva, sok od kiselih krastavaca, cvekla i surutka, a svi ovi tečni organski aditivi pomažu da se so bolje zalepi za asfalt kako bi se manja količina našla u rekama i jezerima, ali isto tako i povećavaju mogućnost soli da topi led. To znači da se manje soli koristi tokom zime. Za sada, gradovi u Nju Džersiju i Severnoj Dakoti eksperimentišu sa dodavanjem soka od repe. Okrug u Viskonsinu, državi koja je poznata po proizvodnji sira, koristi surutku kako bi se obezbedilo prianjanje na putevima u toku snežnih oluja.

so, putevi, auto, automobil
Foto: Shutterstock

Kako piše Revija HAK, pojavili su se i prvi proizvodi za odleđivanje puteva na bazi cvekle. Kada se ekstrakt ovog povrća ukombinuje sa raznim hloridima, mešavina za otapanje leda deluje bolje od soli, a pored toga je i proizvodnja četiri puta jeftinija.

Jedini problem bi mogao biti u mirisu ovih alternativnih sredstava, jer su pojedini građani Severne Dakote prijavili da mešavina soli i soka od repe ima neprijatan miris koji podseća na soja sos ili ustajalu kafu.

Bonus video: Kako se pokazala najbrža Dacia ikada?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram