Foto:Shutterstock/Dedan Photography

Cene goriva idu u nebo, a pogotovo u američkoj državi Mičigen gde je prosečna cena benzina dostigla 5,21 dolar za jedan galon (152 dinara po litri), što je za pola dolara više nego prošle nedelje. Zbog ovog rasta cena, i policija je rešila da promeni svoj način poslovanja.

Zbog rekordne cene goriva, šerif okruga Izabela Michael Main je poručio svojim zamenicima da što više poziva koje policija dobija, pokušaju da reše preko telefona. Prema njegovom saopštenju, okrug je već potrošio budžet za gorivo, nekoliko meseci pre revizije istog.

Instrukcije za policiju okruga Izabela su da što više poziva reše preko telefona, a tu spadaju pozivi zbog dela koja nisu u toku ali i zbog situacija kada nisu ugroženi ljudski životi. Pored toga, sve što ne zahteva fizičko prisustvo policije, kao što je prikupljanje dokaza ili dokumentacija, treba da se završi preko telefona.

Ipak, to ne znači da policija u Mičigenu više neće patrolirati ulicama. „Zamenici će nastaviti da patroliraju širom okruga, i odgovoriće na one pozive koji zahtevaju njihovo fizičko prisustvo“, objasnio je šerif Main.

Foto:Shutterstock/Focused Adventures

Pored policije, skok cena goriva utiče i na poslovanje mnogih kompanija u SAD. Uber je morao da poveća tarifu korišćenja usluge, ali privatni kupci i dalje biraju velike automobile poput SUV modela i kamioneta. Ostaje da se vidi da li će se ovaj trend nastaviti i pored globalne energetske krize.

Bonus video: Zbog skupog goriva prešao sam na e-trotinet – Da li sam pogrešio?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram