Foto: Lightyear

Nemačka startap kompanija Lightyear zvanično je počela sa proizvodnjom prvog serijskog automobila na solarni pogon koji energiju dobija direktno od Sunca, a za model Lightyear 0 je već primljeno 150 narudžbina.

Njihov prvi serijski model ima cenu od 250.000 dolara, a Lightyear planira da proizvede oko hiljadu primeraka u fabrici Valmet u Finskoj, a za početak će proizvoditi jedan automobil nedeljno.

Foto: Lightyear

Do druge polovine sledeće godine, proizvodnja bi trebala da se poveća na pet primeraka nedeljno. Ovaj model, koji ima zakrivljene solarne panele na krovu i poklopcu motora, sposoban je za vožnju od dva meseca bez punjenja u Amsterdamu tokom leta, a čak i do sedam meseci u Portugaliji, gde ima znatno više sunčanih dana.

Foto: Lightyear

Solarna energija dodaje do 70 kilometara dometa svakog dana. Lightyear 0 je prvi serijski automobil na solarni pogon, jer su mnoge kompanije imale problema da se pomere sa faze prototipa, pre svega zbog velike površine koja je potrebna za solarne panele. Primer je i nemačka kompanija Sono Group, koja planira da ponudi hečbek na solarni pogon i to sa cenom od 26.000 dolara, ali se i dalje ne zna kada i da li će početi serijska proizvodnja.

Foto: Lightyear

Što se holandske kompanije Lightyear tiče, i oni su imali izazov prikupljanja investicija na početku svog rada, ali su obezbedili 81 milion evra od grupe investitora iz Holandije u septembru. Pored automobila čija je serijska proizvodnja upravo počela, u planu je i model Lightyear 2, sa početnom cenom od oko 30.000 evra.

Ovaj, dosta pristupačniji solarni automobil, očekuje se na tržištu tokom 2025. godine, a kako tvrdi holandska kompanija, već postoje rezervacije za Lightyear 2 od velikih lizing i rent-a-car kuća. Što se tiče modela Lightyear 0, više o prvom serijskom solarnom automobilu možete pročitati ovde.

Bonus video: Znate li koji je ovo Peugeot i kako da „picnete“ auto za zimu?

Komentari

Svi komentari (0)