Foto: Škoda, Shutterstock

Volkswagen Grupa je rešila da odloži odluku o lokaciji izgradnje planirane gigafabrike baterija za električne automobile u Istočnoj Evropi, a iako se i dalje ne zna kada će konačna odluka biti doneta, poznato je da to neće biti ove godine.

Volkswagen je naveo trenutno ekonomsko okruženje kao razlog odlaganja ove odluke, navodi se u saopštenju objavljenom u četvrtak.

„Volkswagen AG i njegova kompanija za proizvodnju baterija PowerCo kontinuirano procenjuju pogodne lokacije za svoju sledeću gigafabriku u Evropi“, saopštila je nemačka kompanija.

Novinska agencija CTK je još ranije objavila da će odluka bilo odložena za nekoliko meseci. Češka je jedna od lokacija koja se razmatra za izgradnju gigafabrike, u kojoj bi proizvodnja trebala da počne 2027. Druge opcije su Mađarska, Poljska i Slovačka.

Foto: Škoda

Škoda, kao češki član Volkswagen Grupe, u oktobru je saopštila da očekuje odluku matične kompanije o izgradnji gigafabrike do kraja 2022. Češka kompanija već sklapa baterijska pakovanja u svojoj fabrici u Mladoj Boleslavi. Lokalna proizvodnja baterijskih ćelija bi bila veliki benefit za Škodu, ali se predloženoj lokaciji za fabriku baterija u Plzenu protive lokalni stanovnici.

„Nema pritiska da se deluje odmah jer nam je potrebno više vremena za donošenje odluka u svetlu trenutnih okolnosti. Trenutno nema uticaja na planirani početak izgradnje ili početak proizvodnje baterija“, navodi se u saopštenju Volkswagena.

Planirana fabrika baterija u Istočnoj Evropi bila bi četvrto takvo postrojenje na Starom kontinentu, a sve u sklopu plana izgranje šest gigafabrika u Evropi do 2030. godine.

Bonus video: Kako da vozite po magli i kad mogu da vas kazne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar