Foto:Lada

Modernizacija na ruski način ne znači nužno novu generaciju modela, već se ide u optimizaciju postojećih resursa dokle god je to moguće. Najbolji primer za to je Lada Niva, koja je na tržištu od 1970-ih, a do danas je opstala uz tek minimalna doterivanja. Uprkos krizi koja je zahvatila rusku automobilsku industriju, u AvtoVazu ne odustaju od modernizacije svoje game, pa su prikazali i novu verziju kultnog terenca.

Reč je o dostavnoj verziji. Originalna Lada Niva nudi se kao Niva Legend, a u asortimanu ima i dostavnu varijantu.

Foto: AvtoVaz

Najveća novost su ojačanja kojima je nosivost dodatno povećana pa sada Niva prevozi još više tereta, ali se i lakše nosi sa zadacima koje se stavljaju pred vozila specijalne namene.

Pogledajte ovaj model iz više uglova:

Naime, Niva postoji i kao vatrogasno vozilo, ali i vozilo za spašavanje. Kao dostavno vozilo, zavisno od verzije, može preneti od 640 do čak 800 kg tereta, što je porast od gotovo 200 kg u odnosu na prethodnika.

Kapacitet tovarnog prostora se kreće i do 3.5 kubika. Zanimljivo je da je ovakva Niva dugačka čak 4.44 metra, ali se nudi isključivo u varijanti s dva sedišta.

I za kraj sasvim očekivano – pogon se nije menjao. I dalje je tu 1.7 benzinac s 83 KS i 129 Nm, i to u kombinaciji s ručnim petostepenim menjačem, kao i pogon na sve točkove, piše index.hr. Spomenimo i početnu cenu od oko 15.300 evra.

Bonus video: Pogledajte aktuelnu epizodu naše automobilske emisije – Renault Clio Hybird i postavljanje trogula

Komentari

Svi komentari (7)