Neverovatna brojka: Pogledajte koliko jestivog ulja koriste vozila u Evropi

Auto 29. jun 202209:07
Podeli:
Foto: Shutterstock

Cene suncokretovog ulja su iznenada skočile početkom sukoba u Ukrajini, a mnogi su pohrlili u prodavnice da kupe što veće količine, kao da za svaki obrok jedu pomfrit. Međutim, nije svako jestivo ulje namenjeno za ishranu, jer se velika količina ulja od repice i suncokreta koristi za proizvodnju biogoriva.

Evropa svakog dana u automobilima sagoreva više od 17.000 tona ulja od repice i suncokreta, što je jednako 19 miliona flaša, navodi se u novoj studiji Evropske federacije za transport i životnu sredinu.

„To je doprinelo rastu cena hrane, kao i praznim policama u supermarketima posle ruske invazije na Ukrajinu“, saopštila je mreža nevladinih organizacija i pozvala vlade da prioritet daju hrani nad gorivom i prestanu da koriste biogoriva dobijena iz useva.

Iz Ukrajine dolazi 40 odsto svetskog izvoza suncokretovog ulja, a ta zemlja je takođe najveći snabdevač Evrope uljem od repice. Zbog smanjenja izvoza useva iz Ukrajine posle početka rata nastali su problemi u snabdevanju, a cene su do dva i po puta veće nego ranijih godina.

Foto: Shutterstock

Kako piše N1, situaciju dodatno pogoršava upotreba biljnog ulja kao biogoriva. Od ukupne svetske proizvodnje biljnog ulja, 18 odsto odlazi na biodizel, a gotovo je sve pogodno za ljudsku ishranu. U automobile i kamione odlazi 58 odsto ulja od repice i devet odsto suncokretovog ulja koja se potroše u Evropi. Značajne količine palminog ulja (50 odsto) i sojinog ulja (32 odsto) koji se potroše u Evropi takođe se koriste za automobile i kamione.

„Supermarketi su bili primorani na racionalizaciju biljnih ulja, a cene skaču. Istovremeno, sagorevamo hiljade tona suncokretovog ulja i ulja od repice u našim automobilima svakog dana. U vreme oskudice moramo da damo prioritet hrani nad gorivom“, izjavio je Majk Marahrens iz Evropske federacije za transport i životnu sredinu.

Bonus video: Zbog skupog goriva sam prešao na električni trotinet. Da li sam pogrešio?

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar