Najveća opasnost za psa u automobilu je toplotni udar

Auto 15. jul. 202114:52
Podeli:
Foto:Shutterstock

U danima smo velikih vrućina, pa ako ste za predstojeći vikend planirali da svoje ljubimice povezete negde sa sobom, morate da vodite računa kako životinje ne bi dobile toplotni udar. Ovo se vrlo često dešava, a nastupa posle samo par minuta koje je životinja provela u vreloj kabini vozila.

Zapravo bi najbolje bilo da ostavite psa kod kuće kada su tropske vrućine. Ali to često nije moguće pa ako morate da prevozite psa, onda ponesite puno sveže vode za piće i činiju. Osigurajte da vaš pas bude rashlađen na putovanju.

Foto:Shutterstock

Važno je da pravite česte pauze na dugim putovanjima i napojite svog psa vodom. Životinje ne mogu da se znoje na način na koji to mogu ljudi. Psi se hlade dahćući i znojeći se kroz šape, pa treba samo nekoliko minuta da psi koji u vrućim danima ostanu u automobilima počnu da doživljavaju uznemirujuće simptome toplotnog udara.

Ako sumnjate da vaš pas na putu razvija toplotni udar, zaustavite se negde na sigurnom i pronađite hladno mesto u senci. Međutim, ako se pojave znakovi iscrpljenosti usled toplote (na primer preterana žeđ, snažno dahtanje, ubrzani puls, povraćanje, staklasti izgled očiju, vrtoglavica), morate odmah otići kod prvog veterinara.

Takođe je važno da ako vidite nekog ljubimca zatvorenog u parkiranom vozilu na suncu tokom vrelih letnjih dana, odmah preduzmite mere jer su minuti u pitanju.

Na primer, ako se nalazite u supermarketu, tržnom centru ili slično, zabeležite marku automobila, model, boju i registarski broj, a zatim uđite unutra i zatražite objavu. Ako ste na mestu gde je pronalazak vlasnika nemoguć, nazovite policiju da dođe i izbavi životinju.

Foto:GEM

 

Bonus video: Kućni ljubimci za mirniji život

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar