Ne ostavljajte nikoga u zatvorenom vozilu ni „na 5 minuta“

Auto 12. jun. 202115:42
Podeli:
Foto: Shutterstock

Toplotni udar je tokom vrućina redovna posledica boravka dužeg i od samo nekoliko minuta u zatvorenom vozilu u kom pritom ne radi ventilacija. U prvih deset minuta temperatura u zatvorenom automobilu na suncu može da skoči i do 80%.

O temi toplotnih udara i problematici ostavljanja putnika ili životinja na zadnjem sedištu „samo nakratko“, ne piše se toliko redovno, iako su ovo vrlo rizične situacije koje su se zavrašavale i sa fatalnim ishodima.

Automobilska industrija na ovaj problem reaguje relativno mlako, implementacijom sistema upozoravanja putem zvuka i signalne lampice – svojevrsnog podsetnika da ste nešto ili nekoga ostavili na zadnjem sedištu.

Fokus je negde drugde, pa se tako svi bave implementacijom autonomne vožnje i online povezivanja, zaboravljajući na ovako za njih banalne stvari, koje zaparavo mogu spasiti živote.

Foto: Shutterstock

U susret sezoni Index.hr je ranije pokrenuo temu o opasnosti boravka u automobilu bez provetravanja, kao i o slučajevima toplotnih udara. Pritom su naglašavali da su deca tu najranjivija, kako zbog nemogućnosti da se oslobode iz svojevrsne „rerne“ na točkovima, tako i zbog činjenice da su manje otporna na temperaturu. Dečje telo se zagreva do pet puta brže nego telo odrasle osobe, a primera radi, u prvih deset minuta temperatura u zatvorenom automobilu na suncu može da skoči i do 80%.

Zato, podsećamo da ne dozvolite da vas neko čeka u zatvorenom vozilu tokom predstojećih vrućina, pa ni na samo par minuta, jer posledice mogu biti vrlo ozbiljne.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar