Foto: Promo/Dacia

Nova varijanta modela Dacia Spring debitovala je na Salonu automobila u Briselu, a glavna novost jeste novi elektromotor sa 65 KS, što je skoro 50% više snage u odnosu na aktuelnu verziju.

Prva električna Dacia je postala pravi uspeh za rumunsku marku, jer je već naručeno više od 100.000 primeraka. Ipak, mnogi su zamerali da snaga od 45 KS jednostavno nije dovoljna, a Dacia je odgovorila sa verzijom Spring Extreme.

Novi elektromotor sa 65 KS će biti dostupan samo u varijanti Spring Extreme, a tu je u novi menjač koji povećava maksimalni obrtni moment koji se prenosi na točkove. Baterija ima isti kapacitet od 26,8 kWh, a Dacia Spring Extreme će imati domet od 220 kilometara u kombinovanom režimu vožnje, odnosno 305 kilometara u gradskim uslovima. To su vrlo slične brojke kao kod Essential varijante, s tim što je domet u kombinovanom režimu manji za 5 kilometara, dok je u gradu skočio za 10 kilometara.

Foto: Promo/Dacia

Dacia Spring Extreme ima i potpuno novu boju karoserije „Slate Blue“, ali i brojne dizajnerske karakteristike po kojima se razlikuje od osnovne varijante, kao što su detalji u boji bakra, dok je unutrašnjost blago izmenjena, a tu je novi uzorak tkanine i nešto više opreme.

Foto: Promo/Dacia

Rumunska kompanija je objavila da prosečni vozač Springa dnevno prelazi oko 31 kilometar, što znači da je dovoljno da se baterija puni jednom nedeljno. U 75 posto slučajeva, vlasnici Springa svoje vozilo pune kod kuće i to u proseku oko 3 i po sata.

Zainteresovani kupci u Francuskoj će moći da naruče Spring Extreme od danas, a prve isporuke se očekuju pre leta. Cena bez subvencije iznosi 22.300 evra, što je neznatno više od Essential varijante koja košta 20.800 evra.

Bonus video: Vozili smo novi Duster – Najbrža Dacia ikad „grize asfalt“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar