Foto: Nova.rs

U Bosni i Hercegovini ima nešto više od 200 mesta za punjenje električnih vozila, a nalaze se uglavnom u većim gradovima, poput Sarajeva, Mostara i Banja Luke. To je relativno mali broj stanica, ali očekuje se da će ih biti više. Razvoj automobilske industrije i podsticaji za kupovinu ovakvih vozila bili bi korisni za sve, jer trenutno u BiH ima svega 150 registrovnih automobila na struju.

Električnih automobila u Bosni i Hercegovini je oko 150 registrovanih, a pune se na 200 stanica. Vlasnici stanica za punjenje električnih automobila korisnicima trenutno besplatno isporučuju struju. Međutim, to bi uskoro moglo da počne da se naplaćuje. Građani kažu da je isplativije korišćenje električnih automobila, ali s obzirom na visinu plata i standard života u Bosni i Hercegovini, teško ih je priuštiti, prenosi BHRT.

„Dosta tih električnih punjača i stanica za punjenje su zasada besplatne za upotrebu, međutim postoje mesta koja instaliraju hoteli i različite institucije ili druge privatne kompanije koje nisu besplatne za korišćenje. Tako da su vlasnici električnih automobila, pa i turisti koji prolaze kroz BiH, osuđeni na veoma mali broj stanica koje su za sad besplatne“, kaže Almir Grebović, urednik magazina o automobilizmu „ProAuto“.

„Cene punjenja su opet niže i isplativije u odnosu na cene goriva koje, svesni smo koliko variraju i drastično rastu, tako da će zasigurno biti povoljnije punjenje strujom, pogotovo uzimajući u obzir da je električna energija u BiH domaći resurs“, ističe Anela Karahasan, ispred Udruženja za elektromobilnost u BiH.

Ove godine podsticaj za kupce električnih automobila u Federaciji Bosne i Hercegovine iznosi milion konvertibilnih maraka (više od 500.000 evra), a za razliku od prošle godine uključene su i pravne osobe, dok u Republici Srpskoj ove godine nema podsticaja. U zapadnim zemljama ima mnogo više električnih automobila nego kod nas. Iako ih karakterišu mnogi benefiti, poput očuvanja životne sredine, manje potrošnje i razvoja industrije, u Bosni i Hercegovini zbog visokih cena, mnogi građani ih ne mogu priuštiti.

Izvori: Bljesak.info, Energetski portal

Bonus video: Vozili smo potpuno novi Renault Clio

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar