Foto: Shutterstock

Gerilski klimatski aktivisti Tire Extinguishers objavili su rezultate svoje najveće akcije protiv vlasnika SUV vozila, jer su izduvali gume na skoro 900 automobila širom Evrope i Amerike.

„28. novembra uveče i rano ujutru 29. novembra, građani u osam zemalja izduvali su gume na gotovo 900 SUV-ova koji zagađuju životnu sredinu“, objavila je aktivistička grupa u izjavi.

Najnovije saopštenje Tire Extinguishersa navodi da je njihova kampanja protiv urbanih vlasnika SUV vozila još uvek aktivna, gotovo devet meseci nakon prvih izveštaja o akcijama u Velikoj Britaniji. Oni su pozvali na zabranu korišćenja SUV vozila u urbanim sredinama jer oni predstavljaju najveće zagađivače.

Tokom jedne noći gerilci su preduzeli akciju u brojnim gradovima kao što su Amsterdam i Enšede u Holandiji, Pariz i Lion u Francuskoj, zatim u Berlinu, Bonu, Esenu, Hanoveru i Sarbrikenu u Nemačkoj, Bristolu, Lidsu, Londonu i Dandiju u Velikoj Britaniji, Malmeu u Švedskoj, Inzbruku u Austriji, Cirihu i Vinterturu u Švajcarskoj, kao i u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pre ovog poduhvata, najveća akcija bila je u septembru kada su izduvane gume na 600 vozila u devet zemalja. Koordinatori kampanje tvrde da su pristalice ovog pokreta izduvali gume na više od 10.000 vozila u gradovima širom sveta.

Osnovana u martu, grupa Tire Extinguishers kritikovala je vlasnike SUV-ova da se razmeću jer su bogati i da su oni zaslužni za nepotrebne emisije štetnih gasova. Kako prenosi Revija HAK, kampanja pruža instrukcije putem interneta za pristalice koje žele da krenu u akcije sabotaže, pa se tako naglašava da u ventil gume treba staviti sočivo ili neku drugu mahunarku kako bi se guma brzo izduvala.

Bonus video: Znate li koji je ovo Peugeot i kako da „picnete“ auto za zimu?

Komentari

Svi komentari (2)