Foto: Shutterstock

Prema najnovijem istraživanju sprovedenom u Velikoj Britaniji, slušanje glasne muzike u autu moglo bi da bude jedan od faktora nebezbedne vožnje i većeg broja saobraćajnih nezgoda.

Anketa u kojoj su učestovala 1.004 vozača, deo je istraživanja koje je sprovela nezavisna britanska agencija za bezbednost u saobraćaju, IAM Roadsmart. Rezultati ovog ispitivanja pokazali su da dve trećine (69 procenata) vozača veruje da slušanje glasne muzike tokom vožnje može da ometa.

Ova anketa je pokazala da 36 procenata vozača veruje da slušanje muzike tokom vožnje može da utiče na to koliko brzo voze. Pored toga, skoro dve trećine (62 procenta) učesnika istraživanja izjavilo je da gase muziku kada su zbunjeni ili pod stresom.

I pored svih tih problema, skoro 9 od 10 vozača (89 procenata) tvrdi da redovno slušaju muziku tokom vožnje, što znači da je sposobnost upravljanja vozilom potencijalno narušena kod miliona vozača. Ovi rezultati izašli su istovremeno sa objavljivanjem saznanja Ministarstva saobraćaja koje je otkrilo da su ometeni vozači bili uzrok 16.333 saobraćajnih nezgoda tokom 2021. godine, a do 3.700 takvih distrakcija je došlo unutar vozila.

Pored toga, brza vožnja je uzrok povreda ili smrtnih slučajeva 22.130 učesnika u saobraćaju na britanskim putevima, i to samo tokom 2021.

„Rastrojeni vozači i prebrza vožnja su dva značajna faktora kada govorimo o saobraćajnim udesima. I dok postoje brojni razlozi zašto se ovakve tragične nezgode dešavaju, naše istraživanje je možda pokazalo na jedan od uzroka na koji se manje sumnja kada se govori o vozačima koji su preopterećeni u vožnji i koji voze brže od ograničenja“, izjavio je Neil Greig, direktor istraživanja agencije IAM Roadsmart.

Bonus video: Znate li koji je ovo Peugeot i kako da „picnete“ auto za zimu?

Komentari

Svi komentari (0)