Da li ste znali da i Turci prave automobile? SUV Togg stiže 2022.

Auto 08. okt. 202111:35
Podeli:
Foto: Promo/Togg

Prvi turski proizvođač automobila Togg, najavio je da njihov prvi automobil na tržište stiže sledeće godine. Reč je o električnom SUV modelu sa dometom na struju od 500 kilometara. Prvi put Turci su ga otkrili 2019. godine, a sada je prvenac u prosecu testiranja.

Pročitajte još:

Kompanija Togg posluje od 2019. kada je najavila svoje prve modele koji će pripadati SUV segmentu, biće na električni pogon i biće – luksuzni. Više od polovine delova za prve turske automobile pravi se u matičnoj zemlji, dok su u proces uključene i nemačke kompanije.

Planirano je da Togg razvije ukupno 5 modela na električnoj platformi do 2030. godine. Tako će posle prvog C-SUV-a uslediti limuzina, karavan, a kasnije veliki SUV i kombi.

Foto: Promo/Togg

Prvenac će biti opremljen sa dva elektromotora ukupne snage 400 KS, a domet na struju biće 500 km. Uz pogon na svim točkovima, nudiće se i u opciji sa pogonom pozadi. Kako je ranije saopšteno, ta verzija će do 100 km/h stizati za 7,6 sekundi, dok će 4×4 Togg SUV biti neuporedivo brži, sa ubrzanjem do „stotke“ od 4,8 sekundi.

Foto: Promo/Togg

Kako izgleda, Turci žele da se bore u premijum segmentu, pa za glavne rivale pominju Mercedes-Benz GLC, odnosno njegovu verziju na struju EQC.

Proces testiranja prototipa prvog turskog automobila napreduje u skladu s planovima. Uprava je na Twitter nalogu objavila je da su izvršena aerodinamička i aeroakustička testiranja vozila.

 

Uz poruku je objavljena i fotografija jednog od čelnika kompanije pored prvog turskog automobila. Prvi serijski proizvedeni primerak s trake će sići u poslednjem kvartalu 2022. godine, piše N1.

Foto: Promo/Togg

Godišnji projektovani proizvodni kapacitet biće 175.000 vozila, za šta će biti angažovano 4.300 radnika.

U početku proizvodnje domaći udeo će iznositi 51 posto, dok će taj procenat 2025. godini doseći 68 odsto.

Pogledajte i druge najavljene modele kompanije Togg.

Bonus video: Žena zgazila samu sebe

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar