Da li koristite pametne semafore u Beogradu? VIDEO

Auto 29. dec. 202120:14
Podeli:

Veliki broj raskrnica u glavnom gradu dobio je pametne semafore koji detektuju vozila i na osnovu toga usklađuju svoj rad. Mnogi vozači su se žalili kako na pojedinim raskrnicama čekaju i po 15 minuta na zeleno svetlo kako bi skrenuli levo, a razlog se uglavnom krije u tome što morate da znate gde vozilom tačno morate da stanete. U kratkom video snimku pogledajte kako da izbegnete ovaj problem čekanja na semaforu.

Ideja iza pametnih semafora jeste rasterećivanje prometnih raskrsnica, odnosno brži protok saobraćaja u zonama šireg centra grada.

Veliki broj raskrsnica u Beogradu već je dobio ovaj inteligentni sistem, a do 2023. će svaka druga raskrsnica sa semaforima u Beogradu imati ovo rešenje.

Sistem funkcioniše tako što prikuplja aktuelne podatke o saobraćaju koje beleži putem detektora, a zatim se prilagođava realnom stanju i prilagođava svoj rad kako bi se smanjile gužve. Pored poboljšanja protočnosti saobraćaja, sistem pametnih raskrsnica bi trebalo da značajno i smanji emisiju štetnih gasova, a očekuje se ušteda od oko 500 tona CO2 na godišnjem nivou.

Bonus video: Kraj za vožnju pod uticajem alkohola

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook Twitter Instagram

Komentari

Vaš komentar