Foto: Tesla

Posle tri godine od predstavljanja, kompanija Tesla je najzad isporučila svoj prvi teški kamion. U međuvremenu rivali su bili vredni, pa se čak govori i da je Teslin kamion Semi već zastareo...

Izvršni direktor Tesle, Ilon Mask isporučio je u četvrtak Semi, prvi teški kamion i to kompaniji PepsiCo.

Foto: Tesla

Zlobnici će reći da smo već navikli na Teslina kašnjenja, odnosno preuranjene premijere, jer je kamion Tesla Semi predstavljen pre tri godine, a tek sada je krenula primopredaja prvih primeraka. Sa druge strane, Ilon Mask je ponosan.

„Ako ste vozač kamiona i želite najopakiji kamion na putu, to je to, izgleda kao da je došao iz budućnosti“, rekao je Mask.

Foto: Tesla

I zaista, izgleda izuzetno moderno, ali svima koji prate Teslu i pomalo dosadno. Naime, ako smo se nekog modela nagledali, onda je to svakako Semi. Ipak, važno je da je tu i da može ponuditi dosta toga.

Tesla otkriva da četiri elektromotora pokreću zadnju osovinu, a kamion, dok je pun, do 96 km/h stiže za 20 sekundi. Prazan ubrza za samo 5 sekundi. Vozačima je to nebitno, jer njih zanimaju domet i nosivost. Potvrđeno je da autonomija iznosi 800 km, i to pod punim opterećenjem od nešto manje od 37 tona.

Sve to zvuči odlično, ali i u neku ruku zastarelo. Naime, ovaj put su Teslu stigli rivali koji takođe razvijaju svoje kamione. „Daimler“, „Volvo“ i „Peterbilt“ su spremni, a o kineskom „BYD“ da i ne govorimo. Čak je i „Nikola“ završio prvi kamion. Međutim, oni su startovali s manjim kamionima jer tzv. odmorišta za kamione još nisu spremna.

Još uvek je teško pronaći adekvatna „pojilišta“ za gigantske baterije, a kamoli ona koja mogu da iskoriste potencijal 1000-voltne arhitekture. Tesla kaže da ima spremno rešenje, punjenje snagom 1 MW s tečnim hlađenjem konektora, koje će biti spremno za Cybertruck najavljen (odložen) za drugu polovinu 2023. godine, piše index.hr.

Tesla Semi kreće s cenom od oko 150.000 USD za ulaznu verziju s dometom od 482 km. U planu je da se godišnje proizvede do 100.000 primeraka.

Bonus video: Vozili smo električni automobil sa najvećom baterijom među putničnim vozilima

Komentari

Svi komentari (0)