Foto: Promo

Nakon 14 godina, Volkswagen Golf više nije najprodavaniji automobil u Evropi. Pad prodaje ovog modela zabeležen je na celom kontinentu, pa i u našem regionu, a dobar primer je Bosna i Hercegovina gde Golf tokom prošle godine nije bio ni među 25 najprodavanijih modela.

Zbog nestašice mikročipova i problemima sa lancima snabdevanja koji su prouzrokovani ratom u Ukrajini, prodaja novih automobila je pala kako u Evropi, tako i u državama regiona.

Najpopularniji automobil u Evropi tokom 2022. bio je Peugeot 208, koji je sa trona, nakon 14 godina, skinuo tradicionalno najtraženiji model – Volkswagen Golf.

Zanimljivo je da Golf nije pao na drugo, već na peto mesto. Iza gradskog Peugeota nalazi se rumunska Dacia, konkretno model Sandero koji je tokom 12 meseci uspeo da pronađe put do 200.000 kupaca.

Boje Volkswagena uspešno je branio T-Roc, koji je 2022. godinu završio među tri najprodavanija modela. U top 10 po prodaji nalaze se još Fiat 500, Toyota Yaris, Opel Corsa, Hyundai Tucson, Dacia Duster kao i Renault Clio koji je doživeo neugodan pad prodaje od čak 27 posto u odnosu na 2021.

Što se našeg regiona tiče, po prodaji u skoro svim zemljama dominira Škoda. U Srbiji je prošle godine prodato 22.785 novih automobila, što je pad od 5,6 posto u odnosu na godinu dana ranije. Zanimljiv podatak je da je čak tri četvrtine novih automobila prodato u Beogradu, a kupci su u mnogo većoj meri pravna, nego fizička lica.

U našoj zemlji je Škoda i dalje najprodavaniji brend, a prvo mesto po ukupnoj prodaji zauzela je Fabia. Iza nje se nalazi Fiat Tipo, dok je na trećem mestu Škoda Octavia.

Skoda, Fabia, automobil
Foto:Škoda

Kako piše N1, u Bosni i Hercegovini je tokom 2022. prodato 8.437 novih automobila, što je skoro tri puta manje nego u Srbiji. Na vrhu se nalazi Škoda Octavia, a zatim slede Hyundai Tucson i Dacia Duster. Najprodavaniji Volkswagen je model T-Roc koji se nalazi na 13. poziciji, a Golfa nema među 25 najprodavanijih.

Što se Hrvatske tiče, tamo je tokom prošle godine prodato 44.088 novih automobila, gde je Volkswagen zadržao lidersku poziciju. Ipak, najprodavaniji automobil je bila Škoda Octavia sa 1.957 isporučenih primeraka. Na drugom i trećem mestu su Dacia Duster i Opel Crossland, a interesantno je da je najprodavaniji Volkswagenov model bio krosover Taigo.

Škoda Octavia, Foto:promo

Prošle godine je u Sloveniji registrovano 46.339 novih putničkih automobila, što je dobrih 14 posto manje nego godinu dana ranije. To je ujedno i najslabiji rezultat u poslednjih 21 godinu. Slovenci su nakon dugo godina okrenuli leđa Renault Cliu koji se proizvodi u Novom Mestu, a koji je pao na treće mesto najprodavanijih. Volkswagen T-Roc zauzeo je drugu poziciju, a na vrhu je Škoda Octavia.

U Mađarskoj je tokom 2022. prodato 111.524 novih automobila, što je pad od 8,5 odsto u odnosu na 2021. Što se tiče modela, najprodavaniji je Suzuki S-Cross, dok je druga Suzuki Vitara. To ne treba da čudi s obzirom na činjenicu da se ova dva automobila proizvode upravo u Mađarskoj. Treće mesto zauzela je Kia Ceed, ispred Toyote Corolle i Dacije Duster.

Austrija, koja ima za četvrtinu više stanovnika od Srbije, zabeležila je skoro desetostruko veću prodaju nego mi. Čak 215.050 novih automobila stiglo je na austrijske puteve tokom prošle godine, što je veliki pad od 10,3 odsto u odnosu na 239.803 vozila u 2021. Lestvicu najprodavanijih modela, čak i pored drastičnog pada, predvodi Škoda Octavia, druga je Toyota Yaris Cross, a na trećem mestu je Tesla Model Y koja beleži rast prodaje od čak 279,8 posto.

Bonus video: Vozili smo novi Duster – Najbrža Dacia ikad „grize asfalt“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar