Bentli tenk
Bentli transformisan u tenk; Foto: Profimedia.rs

Na zaleđenom Bajkalskom jezeru u Sibiru, jednom od najdubljih na svetu, održala se bizarna trka vozila u kojoj je pobedio mutant "bentlija" nastao u miksu s delovima tenka.

Trka „Bajkalska milja“ je okupila avanturiste i kreativce koji su pokušavali da obore rekorde u brzini različitih vozila na ledu Bajkalskog jezera, a pobednik je ruski bloger Konstantin Zarutski.

On se takmičio s bentlijem vrednim 100.000 funti, na koji je nakačio tenkovske gusenice i u ovim neobičnim uslovima postigao brzinu od 77 km/h.

Bentli tenk
Bentli transformisan u tenk; Foto: Profimedia.rs

„Iskreno smo mislili da nam jedna milja neće biti dovoljna da ubrzamo do rekordne brzine, ali jeste“, rekao je Zarutski i najavio da će sledeće godine pokušati da obori rekord. „Vratićemo se sa 600 konjskih snaga i ciljaćemo na 150 kilometara na sat.“

Bentli tenk
Bentli koji je transformisan u tenk; Foto: Profimedia.rs

Ovogodišnja trka dodatno je bila napeta jer su organizatori upozorili vozače da je led jezera na pojedinim mestima debljine samo jedan ili dva centimetra, a ako se pitate s kakvim ciljem bi se iko upuštao u takav rizik…

„Ideja takmičenja je postavljanje rekorda brzine na različitim tipovima vozila za ledenu površinu najdubljeg jezera na Zemlji. Na tri posebno opremljene ledene staze i svaki tim dobija priliku da dodirne najveću brzinu u svojim trkačkim vozilima“, istakli su organizatori.