Andrej Gnjot Foto:Instagram/andrewgnyot

Andrej Gnjot, beloruski reditelj, novinar i politički aktivista, koji je u Beogradu uhapšen krajem oktobra prošle godine po zahtevu beloruskih vlasti, šest meseci se nalazi u ekstradicionom pritvoru, jer beogradski sud i dalje nije odlučio o zahtevu za njegovo izručenje.

Gnjot je jedan od osnivača građanske organizacije jedinstvene u svetu-Slobodnog udruženja sportista. Ovo udruženje je javno istupilo posle neregularnih izbora u Belorusiji 2020.godine, tražeći poštovanje Ustava, prestanak nasilja nad mirnim građanima, oslobađanje političkih zatvorenika i raspisivanje novih izbora, uz učešće međunarodnih posmatrača.

U ovom udruženju bili su mnogi istaknuti sportisti, dobitnici međunarodnih medalja, olimpijski takmičari. Njemu se pridružilo više od 2.000 beloruskih sportista i sportskih radnika. Udruženje je postiglo značajan rezultat- predsedniku Lukašenku je oduzeta titula predsednika Nacionalnog olimpijskog komiteta, od strane Tomasa Boha, predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta. Takođe, otkazan je Svetski šampionat u hokeju koji je trebalo da bude održan u Minsku, u koji je režim Lukašenka polagao velike nade, računajući da će tako stvoriti lažnu sliku stanja u Belorusiji.

Naravno, odmah su usledile represije. Vlasti su ovo udruženje proglasile „ekstremističkom organizacijom“ i počela su hapšenja članova i aktivista. Od ukupno 13 članova rukovodstva organizacije, njih desetoro, uključujući i Andreja Gnjota su bili pritvoreni, hapšeni su njihovi poznanici, članovi porodica. Čak je i advokat koji ih je zastupao bio uhapšen. Njih jedanaestoro je uspelo da napusti zemlju. Vlasti Belorusije zatim pod izgovorom neplaćanja poreza raspisuju Interpolovu poternicu za Gnjotom, pokušavajući da tako zaobiđu pravila Interpola koja zabranjuju progon na osnovu političkog angažovanja.

Andrej Gnjot Foto:Instagram/andrewgnyot

Interpol 20. februara 2024. godine blokira poternicu ali je Andrej Gnjot uhapšen u Beogradu na osnovu Srpsko -beloruskog ugovora o pravnoj pomoći. Beloruske vlasti često koriste krivično delo navodnog neplaćanja poreza za hapšenje političkih neistomišljenika. Tako su uhapšeni i osuđeni dobitnik Nobelove nagrade za mir Aleso Belecki, kandidat na predsedničkim izborima, Viktor Bobariko i njegov sin, novinari nezavisnih medija TVT, BY, i mnogi drugi opozicionari i gradanski aktivisti.

Andrej Gnjot je od 2020.godine bio novinar saradnik nezavisnih medija, Currentime Tv i Radio Sloboda. Oba medija su u Belorusiji zabranjena, a saradnici su proglašeni za ekstremiste. Neki od novinara su osuđeni i na 15 godina zatvora. U beloruskim zatvorima se praktikuje prinudni rad, mera koja odavno ne postoji u ostalim evropskim državama. Osam država EU je 13. januara 2024. godine uputilo notu Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Ministarstvu pravde, sa zahtevom da se Andrej Gnjot pusti na slobodu.

U Londonu, Berlinu, Varšavi održane su akcije protesta ispred ambasada Srbije. Ursula fon den Lajen je informisana o ovom slučaju, a Pavel Latuško je uputio hitan izveštaj EP o zdravstvenom stanju Gnjota, koje se rapidno pogoršava. Ekstradikcija Andreja Gnjota je u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čiji je potpisnik i Srbija i koja zabranjuje izručivanje na političkoj osnovi.

Bonus video: Meta na leđima Prigožina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare