Kuvana jela i uopšte jela na kašiku nezaobilazna su u zimskim mesecima ako želimo da ojačamo imunitet i da budemo dobrog zdravlja. A još ako varivu dodamo začine poput đumbira, cimeta i kima, dobićemo obrok uz koji imunitet postaje jak poput Hulka.
Ljuta začinjena hrana odlična je za osnaživanje imunosistema, što se u poslednje vreme još više preporučuje s obzirom na pandemiju. U tome će vam pomoći i začinjeno varivo od povrća, puno zdravih namirnica.
Recept koji prenosimo sa sajta Zadovoljna.hr dovoljan je za šest porcija i sadrži 521 kaloriju. Dobro je i što nećete dugo biti u kuhinji – pripremanje namirnica traje desetak minuta, a kuvanje 35 minuta.
2 kašike maslinovog ulja
1 veća glavica crnog luka, iseckana
4 velika čena belog luka, iseckana
1 kašika đumbira, oljuštenog i izrendanog
1 kašičica cimeta
1 kašičica kurkume
1 kašičica kima
1 litar povrtnog bujona
1 kg batata, oljuštenog i isečenog na kockice veličine 5 cm
800 g prženog paradajza, isečenog na kockice
1 konzerva leblebije od 400 g, proceđene
1 glavica kelja (oko 500 g), listovi na grubo iscepkani
1 kašičica soli
pola kašičice sveže mlevenog bibera
jogurt (po želji)
svež peršun (po želji)
U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte crni luk i pržite dok ne postane staklast. Ubacite i beli luk i đumbir, pa dinstajte još minut, odnosno dok začini ne puste miris. Dodajte cimet, kurkumu, kim i kuvajte još nekoliko minuta dok se začini ne upiju u ulje.
Ulijte povrtni bujon i dodajte batat, paradajz i leblebiju. Kuvajte 15 minuta dok povrće ne omekša. Začinite solju i biberom, pa dodajte kelj. Kuvajte još pet minuta. Varivo servirajte toplo uz jogurt i svež peršun, po želji.
*
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: