recept za prebranac
Foto: Sergii Koval / Alamy / Alamy / Profimedia

U okviru nove kulinarske rubrike predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.

Posle sarme od kiselog kupusa i gulaša, nastavljamo sa prebrancem. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.

Recept Živke Aćimović (80) iz Čibutkovice

Sastojci:

500 g krupnog belog pasulja (tetovac)

400 g crnog luka

500 ml ulja

biber u zrnu i mleveni

aleva paprika

so

Priprema:

Potopite pasulj u vodu uveče, pa ujutru prospite vodu i nalijte ponovo. Stavite da vri 10 minuta. Prospite opet vodu, nalijte novom toplom vodom i stavite da se kuva.

Isecite luk na kockice i pržite ga na ulju. Dodajte jednu kašiku aleve paprike, biber, vegetu i so po ukusu.

Kad se pasulj prokuva (da se ne raspadne), sipajte u šerpu naizmenično red pasulja i red luka i prelijte toplom vodom samo da prekrije pasulj. Stavite u rernu da se zapeče.

Recept Bosiljke Radosavljević (73) iz Beograda

Sastojci:

500 g krupnog pasulja

300 g crnog luka + 1 glavica

300 ml ulja

1 veća šargarepa

½ praziluka

¼ manjeg korena celera

1 kašika suvog peršuna

10 zrna crnog bibera

5, 6 listova lovora

1 kašika aleve paprike

½ kašike ljute tucane paprike

1 cela suva paprika

so po ukusu

Pročitajte još:

Priprema:

Operite pasulj i ostavite da prenoći u hladnoj vodi. Procedite i nalijte toplom vodom. Kad proključa, prospite vodu, nalijte ponovo toplom vodom i dodajte glavicu luka, biber i tri lista lovora. Kuvajte dok pasulj ne omekša.

Potom vadite rešetkastom kašikom i sjedinite sa izdinstanim lukom, prazilukom, šargarepom i celerom. Dodajte ostale začine, nalijte vodom u kojoj se kuvao pasulj i prelijte uljem. Dobro izmešajte, ali pažljivo, da se zrna ne izgnjave. Preručite u kermačiku posudu i zapecite u rerni na 200 stepeni. Po potrebi dolivajte vode.

Recept Svetlane Živković (65) iz Lazarevca

Sastojci:

1 kg pasulja

500 g crnog luka

3, 4 veća čena belog luka

200 g šargarepe

biber u zrnu

lovorov list

500 ml ulja + 1 šoljica

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

2 cela korenčića paškanata

aleva paprika

2, 3 kašike pinđura po želji

vegeta

so

Priprema:

Pasulj operite i prokuvajte u vodi, pa tu vodu prospite. Nalijte ponovo vodom i ubacite seckan crni i beli luk, biber, lovor, šoljicu ulja, šećer, so i paškanat i ostavite da se kuva. Kad se pasulj skuva, paškanat izvadite i bacite.

Posebno u veću šerpu sipajte pola litra ulja, pa kad se ulje zagreje, dodajte alevu papriku i po želji pinđur. U to preručite oceđen pasulj i dodajte vegete i soli po ukusu. Stavite da se pasulj zapeče.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare