U okviru nove kulinarske rubrike predstavljamo recepte tri domaćice za jedno domaće jelo. Ovi recepti se uglavnom generacijama prenose s kolena na koleno, ponekad nemaju tačne mere i prave se, onako, odokativno, ali pravo su blago i za početnike u kuhinji, i za one koji bi da jela koja inače kuvaju spreme malo drugačije.
Posle sarme od kiselog kupusa i gulaša, nastavljamo sa prebrancem. Proučite svaki recept i isprobajte onaj koji vam najviše odgovara.
Sastojci:
500 g krupnog belog pasulja (tetovac)
400 g crnog luka
500 ml ulja
biber u zrnu i mleveni
aleva paprika
so
Priprema:
Potopite pasulj u vodu uveče, pa ujutru prospite vodu i nalijte ponovo. Stavite da vri 10 minuta. Prospite opet vodu, nalijte novom toplom vodom i stavite da se kuva.
Isecite luk na kockice i pržite ga na ulju. Dodajte jednu kašiku aleve paprike, biber, vegetu i so po ukusu.
Kad se pasulj prokuva (da se ne raspadne), sipajte u šerpu naizmenično red pasulja i red luka i prelijte toplom vodom samo da prekrije pasulj. Stavite u rernu da se zapeče.
Sastojci:
500 g krupnog pasulja
300 g crnog luka + 1 glavica
300 ml ulja
1 veća šargarepa
½ praziluka
¼ manjeg korena celera
1 kašika suvog peršuna
10 zrna crnog bibera
5, 6 listova lovora
1 kašika aleve paprike
½ kašike ljute tucane paprike
1 cela suva paprika
so po ukusu
Priprema:
Operite pasulj i ostavite da prenoći u hladnoj vodi. Procedite i nalijte toplom vodom. Kad proključa, prospite vodu, nalijte ponovo toplom vodom i dodajte glavicu luka, biber i tri lista lovora. Kuvajte dok pasulj ne omekša.
Potom vadite rešetkastom kašikom i sjedinite sa izdinstanim lukom, prazilukom, šargarepom i celerom. Dodajte ostale začine, nalijte vodom u kojoj se kuvao pasulj i prelijte uljem. Dobro izmešajte, ali pažljivo, da se zrna ne izgnjave. Preručite u kermačiku posudu i zapecite u rerni na 200 stepeni. Po potrebi dolivajte vode.
Sastojci:
1 kg pasulja
500 g crnog luka
3, 4 veća čena belog luka
200 g šargarepe
biber u zrnu
lovorov list
500 ml ulja + 1 šoljica
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 cela korenčića paškanata
aleva paprika
2, 3 kašike pinđura po želji
vegeta
so
Priprema:
Pasulj operite i prokuvajte u vodi, pa tu vodu prospite. Nalijte ponovo vodom i ubacite seckan crni i beli luk, biber, lovor, šoljicu ulja, šećer, so i paškanat i ostavite da se kuva. Kad se pasulj skuva, paškanat izvadite i bacite.
Posebno u veću šerpu sipajte pola litra ulja, pa kad se ulje zagreje, dodajte alevu papriku i po želji pinđur. U to preručite oceđen pasulj i dodajte vegete i soli po ukusu. Stavite da se pasulj zapeče.
BONUS VIDEO:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare