Podeli
kako se kuva pirinač
Foto: Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Pirinač je omiljen mnogima jer je zdrav, hranljiv i sjajno ide i kao prilog i kao glavno jelo i divno se kombinuje sa raznim namirnicama. Ipak, da bi se riža skuvala kako treba, treba znati nekoliko trikova, posebno jer se različite vrste zrna kuvaju drugačije.

Za početak, tu je osnovni recept koji korene vuče iz Kine i koji kaže da je suština svega da zrna skuvane riže ne budu lepljiva.
Odnos vode i pirinča obično je 1:2. Dakle, na jednu šolju pirinča idu dve šolje vode ili bujona po želji. Ta količina biće dovoljna za prilog za dve osobe, pišu na sajtu Delish.

Pre kuvanja pirinač obavezno isperi i procedi na cediljku. Ispiranje uklanja nečistoće kojih ima na prerađenom pirinču, a skida i loš skrob, pa će pirinač biti manje lepljiv.

Onda pirinač i blago posoljenu vodu stavi u lonac ili šerpu sa debljim dnom i i kuvaj poklopljeno. Kad počne da vri, smanji vatru na tiho i kuvaj još petnaestak minuta, a po potrebi ostavi još minut, dva na vatri. Neka ti pokazatelj bude pirinač, a ne voda, jer ako nje i ostane malo, nema problema.

Pročitajte još:

Ovaj osnovni recept uglavnom važi za običan beli pirinač, ali osim njega, domaćice rado koriste i onaj smeđi, ali i takozvanu superhranu – basmati pirinač.

Za sve njih važi isto pravilo što se tiče ispiranja pre kuvanja, ali ostalo se razlikuje.

Naime. da bi se riža lepo skuvala, a i da bi upila svu vodu, tu su precizne mere, pišu na sajtu The Niblle.com.

Na šolju pirinča (oko 240 mililitara) dodaj za:

• smeđi pirinač 2-2½ šolje vode (480-600 ml), kuvaj 45-50 minuta i dobićeš tri do četiri šolje pirinča

• beli pirinač srednjeg i kratkog zrna 1½ šolje vode (360 ml), kuvaj 15 minuta i dobićeš tri šolje skuvanog pirinča

• beli pirinač dugog zrna 1¾-2 šolje vode (420-480 ml), kuvaj 15 minuta i dobićeš tri šolje skuvanog pirinča

• basmati 1¾ šolje vode, što je 420 ml, kuvaj 15 minuta i dobićeš tri šolje skuvanog pirinča

Smeđi integralni pirinač po pravilu traži više vode nego beli, a pirinač kratkog zrna manje vode od onog dugog zrna.

Treba znati i da više vode pirinču daje mekšu, lepljiviju teksturu koja je izvrsna za pržena jela. Manja količina vode daje tvrđu rižu koja je najbolja za salate.

Kad se pirinač skuva, ostavi ga dvadesetak minuta da odstoji, pa tek onda služi.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar