Batat je jedna od onih namirnica koje u većini srpskih domaćinstava još nisu ušle u redovni jelovnik, najviše zbog specifičnog ukusa na koji ovde nismo navikli. Međutim, slatkasta aroma ove narandžaste krtole i njena velika hranljivost, koja batat čini zdravijim od običnog krompira, svakako zaslužuju da se nađu među omiljenim receptima i naših domaćica. Ja sam svakako jedna od njih.
Istina je da batat sadrži veliki udeo skroba, međutim, njegova hranljiva vrednost krije se u izuzetnom sastavu vitamina i minerala. Najbogatiji je beta-karotenom, provitaminom A kartenoidom (antioksidant koji se nalazi i u šargarepi i batatu, i kao i šargarepi, daje mu slatkast ukus). Ova povrćka je prava antioksidantska bomba, s obzirom na to da unošenjem 100 grama namirnice sebi obezbeđujete čak 214 odsto neophodnog dnevnog unosa beta-karotena, koji je poznat po tome što održava kvalitet vida, jača imunitet i pomaže u prenevenciji malignih oboljenja. Postoji jedan trik da apsorpciju beta-karotena iz batata u svoje telo pojačate – tako što ćete ga jesti u kombinaciji s mastima. U mom slučaju je to najčešće maslinovo ulje ili avokado.
Još jedna dobra vest koja batat preporučuje u odnosu na krompir je niži glikemijski nivo skroba, pa može u manjim količinama biti i deo vaše ishrane čak i ukoliko pokušavate da oslabite. Uz to ima i više proteina nego običan krompir, masti jako malo, a vlakna u 100 grama zadovoljavaju više od petine dnevnih potreba.
Kad na sve ovo dodam da batatom u organizam unosimo i vitamin C i vitamin E, kao i komplekse vitamina B, uz još i raznorazne minerale kao što su kalcijum (Ca), kalijum (K), fosfor (P), mangan (Mn) i bakar (Cu), treba li vam neki dodatni razlog da odmah prošetate do najbliže piljare po ovu moćnu narandžastu krtolu? U moru načina da pripremite batat, ja se uglavnom odlučim za verziju iz rerne sa crvenim lukom, jer mi je brza i lagana za pripremu, a čini mi se da najlepše izvuče nezamenljive ukuse iz ove dve namirnice. Priuštim ga sebi bar jednom mesečno i taj mi je dan uvek mini gastro praznik.
jedan veći batat
jedna srednja glavica crvenog luka
so
biber
majoran
majčina dušica
3 kašike maslinovog ulja
Rernu uključim na 200 stepeni, a dok se greje, batat oljuštim i dobro isperem. Ova krtola je malo teža za obradu od običnog krompira jer je tvrđa i kruća, tako da je ja obično isečem po dužini na kolutove, pa onda od njih pravim kockice. Luk ustinim na tanka „rebarca“ i onda zajedno s batatom posložim u pleh na koji sam prethodno stavila papir za pečenje. Bogato dodam začine i ulje, fino izmešam, a ivice papira unakesno spojim i umotam i na taj način „poklopim“ sve, jer ne volim da koristim aluminijumsku foliju. Pečem pola sata, onda izvadim, razrešim ivice papira, izmešam nežno da se krompir ne bi ugnjecao i ostavim još 10 minuta u rerni da se fino zapeče. Služim uz fetu ili domaći beli sir. A ni jedno pivce uz to nije na odmet. Probajte, pa javite kako vam se čini. Prijatno!
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare