Podeli
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) najavio je ledene dane, a u razgovoru s meteorološkinjom Aleksandrom Travicom saznajemo do kada ćemo se smrzavati i koliko.

U Hrvatskoj se već oštre za oluju Filomena koja donela prvi sneg u Madrid posle 10 godina, a temperature spustila na -36 stepeni, pa je upozorenje RHMZ na ledene dane u periodu od 16. do 19. januara izazvalo zabrinutost i građana Srbije.

“Ne dolazi nam oluja iz Španije, mi smo povezani s ciklonom koji se trenutno nalazi na istoku Evrope i uvlači veoma hladan vazduh”, kaže za portal Nova.rs Aleksandra Travica, meteorološkinja RHMZ-a. “Za nas to znači da nas za vikend očekuju ledeni dani u celoj Srbiji. U nekim krajevima već u petak”, najavljuje i podseća da su u pitanju temperature vrlo normalne za ovaj zimski period.

Ledeni dani znače da temperature neće prelaziti 0 stepeni, ali glavno pitanje je koliko ćemo tačno ići u minus.

“Najhladnije će biti u Sjenici, ali tamo tako niske temperature nisu iznenađenje. Tamo smo već za sutra prognozirali -12, a za vikend bi minimalne mogle da budu i -17, -18 stepeni. U Vranju će, na primer, minimalne temperature biti između -7 i -11. U Beogradu između -4  i -6 u centru grada, ali na periferiji bi moglo da se spusti i na -10, što spada u kategoriju jakog mraza”, otkriva nam Aleksandra Travica.

Pročitajte još:

Što se tiče snega, oni koji ovih dana zimuju na planinama ne treba da brinu o “zalihama”, dok je za Beograd prognozirano “sutra i prekosutra provejavanje slabog snega, u subotu suvo, a u nedelju par pahulja”.

“Već od 19. januara temperatura će polako rasti, pa se u Beogradu očekuje maksimalna dnevna oko 4 stepena. U nastavku porast temperature, suvo umereno do potpuno oblačno vreme”, najavljuje meteorološkinja.

Po mesečnoj prognozi objavljenoj na sajtu RHMZ novo zahlađenje očekuje nas na samom kraju januara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram