Podeli
biljke novac kineski dolar
Foto: Sagar Simkhada / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema starim verovanjima, pilea peperomioides, zimzelena biljka poreklom iz južne Kine, može da donese finansijsku sreću, zbog čega joj je jedan od naziva - kineski dolar.

Ta izdržljiva biljčica naziva se i biljka misionara jer ju je četrdesetih godina prošlog veka norveški misionar Agnar Espegren iz Kine doneo u Norvešku, a uskoro se proširila i u druge skandinavske zemlje i u Evropu, pišu na sajtu Zadovoljna.hr. Njeno latinsko ime pilea dolazi od grčke reči pilos, što označava predmet napravljen od filca.

Kineski dolar je sobna biljka koja raste sporo i naraste do 30 centimetara. Izgleda nežno, ali zapravo je vrlo otporna i laka za negu.

PILEA ili Kineski dolar – stigla u nekoliko veličina …zato jer ste je toliko željeli 😉/količina ograničena…

Posted by LA PERLA FLOWERS – City Centar Split on Четвртак, 16. јануар 2020.

Na duguljastim granama koje izgledaju kao da se ljušte stvaraju se mnogobrojni tamnozeleni okrugli listovi. Kada je napolju toplo, tokom proleća i leta, možete da je držite i napolju, ali s početkom jeseni trebada je unesete unutra jer će teško preživeti niske temperature.

Pročitajte još:

Razmnožavanje

Ta zimzelena biljka može da se razmnožava semenom, ali najlakše se razmnožava reznicama. Drvene stabljike se odrežu i stave u vodu dok ne puste duže korenje. Tada se presade u nove saksije ili tegle s dodatom usitnjenom kompostnom zemljom i s rupicama jer zemlja između zalivanja mora da se osuši.

Zalivanje

Tokom toplih dana biljku slobodno zalivajte često da joj listovi ne bi sveli, iako dobro podnosi i tvrdu i suvu zemlju. Kineski dolar najbolje će uspeti na polusenovitom mestu – dobro je da ima što više svetlosti, ali da nikako ne bude na direktnom suncu. Zahvalna je i zato što je ne napadaju štetočine ni bolesti.

Privlači i sreću i novac

Prema nekim istočnjačkim verovanjima, jedan od najpoznatijih iscelitelja negativne energije u domu su biljke – i to uglavnom one bujne zelene koje donose i pozitivne vibracije za dobro raspoloženje ukućana i bogatstvo. Upravo se za kineski dolar veruje da naročito privlači energiju bogatstva i blagostanja i da će ukućanima doneti više novca. Zato se ovakve biljke u nekim azijskim zemljama čak prenose kao najvredniji i najdragoceniji pokloni s generacije na generaciju.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram