VMA dijeta
Foto: Profimedia.rs

Bolnička ili VMA dijeta poznata je onima koji traže brzo rešenje za gubljenje kilaže, a navodno su je osmislili stručnjaci Vojnomedicinske akademije kao režim ishrane za pacijente kojima je bilo potrebno da smršaju i očiste organizam neposredno pred operaciju.

VMA dijeta drži se 15 dana i obećava sedam do 15 kilograma manje, detoksikaciju organizma i poboljšanje metabolizma. Mada zvuči rigorozno, od nje ne bi trebalo da se osećate malaksalo i iscrpljeno, jer je osmišljena tako da obezbeđuje dovoljnu količinu minerala i vitamina. Opet, nije ni opuštena kao mediteranska dijeta, niti je stručnjaci preporučuju kao način ishrane koji je održiv na duže.

Pročitajte još:

Sastoji se iz tri kruga koja traju po pet dana, nakon čega je obavezna pauza od dve nedelje. U VMA dijeti preporučena su tri obroka dnevno (večera do 20 sati), a između njih pauza treba da bude 4-5 sati. Zabranjen je unos šećera, uključujući i bilo kakvog voća, osim pomorandži, zabranjen je alkohol i sve što sadrži veštačke zaslađivače  So se unosi u minimalnim količinama, a potrebno je piti najmanje dva litra vode (dozvoljena je i limunada i zeleni čaj).

Doručak je svakog dana isti i uključuje jednu pomorandžu, parče dvopeka (ili četiri krekera) i šoljicu kafe ili čaja (bez zaslađivača), a sajt Dijeta.net daje jelovnik VMA dijete za ceo ciklus od pet dana.

Prvi dan

Ručak: kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (kiselog mleka ili jogurta), dvopek i pomorandža.

Večera: do dva dvopeka, dva kuvana jajeta, paradajz i krastavac.

Drugi dan

Ručak: jedno kuvano jaje, dve kašike pavlake, dva dvopeka i jedna pomorandža.

Večera: jedan dvopek, 125 g mlevenog junećeg mesa, jedan paradajz i jedna pomorandža.

Pročitajte još:

Treći dan

Ručak: kuvano jaje, dve kašike kisele pavlake (ili kiselog mleka), jedan svež krastavac i pomorandža.

Večera: jedan dvopek, 125 g mlevenog junećeg mesa, šoljica kafe ili čaja bez šećera, jedna pomorandža.

Četvrti dan

Ručak: dvopek, 125 g mladog kravljeg sira i paradajz.

Večera: dva dvopeka (ili osam krekera), 125 g mlevenog junećeg mesa, dva sveža paradajza.

Peti dan

Ručak: 200 g kuvanog junećeg mesa, dvopek, paradajz.

Večera: jedno tvrdo kuvano jaje, 500 g barenog povrća.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare