Ukoliko hleb zamrznete pravilno zaista može da vam potraje nekoliko meseci i zadrži svežinu. Ipak, nije dovoljno samo ga gurnuti u zamrzivač.
Evo nekoliko trikova za zamrzavanje hleba, bez obzira na to da li ste ga kupili ili napravili sami.
Priprema
Ukoliko ste sami pekli hleb, ostavite ga da se potpuno ohladi. Uvijte svaku veknu u kesicu pa zatim u foliju. Duplo umotavanje je recept za ekstra svežinu. Možete ga iseći i na kriške pre zamrzavanja, da ne biste morali da zagrevate celu veknu kad vam zatreba.
Zamrzavanje
Uvek napišite na kesici datum zamrzavanja. Smrznut hleb možete koristiti oko šest meseci.
Odmrzavanje hleba
Ispostavilo se da je ovakav hleb najbolji za pravljenje tosta. Ukoliko ste ga pre zamrzavanja isekli, ispecite ga u tosteru, samo temperaturu podesite na malo jaču. Kada izvadite veknu iz friza, možete je staviti i u frižider preko noći. Tako će biti spreman za doručak.
Tvrd hleb možete osvežiti tako što ćete ga poprskati vodom i peći 5-10 minuta u rerni.