Nar je moćan antioksidant i prijatelj snažnog imuniteta, a zbog svoje svežine odličan je dodatak slatkim i slanim jelima. Međutim, često ga obiđemo jer ga nije nimalo lako očistiti. Srećom, uz nekoliko trikova nar je moguće lako očistiti i iscediti u sok.
Stručnjaci kažu da je sok od nara u vrhu najzdravijih voćnih sokova zbog raznovrsnih antiokidanata koje sadrži, a veruje se i da štiti od brojnih bolesti.
Da se čisti lako poput mandarine, nar bismo sigurno češće konzumirali. Ovako ga jedemo i od njega cedimo sok samo kad imamo volje i kad smo spremni na nered u kuhinji i fleke svud po sebi. Da ne bi bilo tako, nar treba iseći nožem na kriške, ali u posudi punoj vode da ne bi prštalo na sve strane. Zrna će potonuti na dno, a s vrha pokupite koru, pa procedite.
Zrna prebacite u plastičnu kesicu koja može da se zatvori, pa pritiskajte dlanovima na radnoj površini dok ne dobijete sok. Odsecite ivicu kesice i istisnite sok u čašu. Pored toga, možete i da se poslužite oklagijom ili tučkom za meso, pa da lagano lupkajući iscedite sok iz crvenih zrnaca.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare