Bilo da ih volite da ih jedete u obliku kajgane, tvrdo kuvana ili pržena, jaja su osnovna namirnica brojnih domaćinstava.
Međutim, ako se trudite da postanete zdraviji, potpuno pređete na vegansku ishranu ili jednostavno želite da promenite nešto, izbacivanje jaja s vašeg jelovnika moglo bi da utiče i na vaše zdravlje.
Iako ćete izbacivanjem jaja iz prehrane, možda smanjiti broj pojedenih kalorija, to bi moglo rezultiovati i time što ćete se osećati manje zadovoljni (i manje siti) nakon obroka.
„Jaja su bogata proteinima, što potiče osećaj sitosti. Ako jedete manje proteina, veća je šansa da ćete osetiti glad i žudnju za hranom nedugo nakon jela“, objašnjava nutricionistkinja Diana Gariglio-Kleland.
Nažalost, možda ćete češće posezati za kaloričnijim obrocima i namirnicama.
„Kad se ljudi odreknu jaja, obično jedu kaloričniji doručak. Ako ne jedu jaja, ljudi se odlučuju za više žitarica, kiflica, peciva i drugih doručaka bogatih ugljenim hidratima“, objašnjava nutricionista Džodi Grebel.
„Žumanci sadrže većinu hranjivih sastojaka iz jaja, poput vitamina A, D, E i K, kao i omega-3 masne kiseline, koje su zdrave za srce“, objašnjava Gariglio-Kleland.
Ako iz ishrane izbacite glavni izvor proteina, poput jaja, znači da bi vaši treninzi s vremenom mogli postati manje efikasni.
„Jaja sadrže leucin, aminokiselinu važnu za sintezu mišićne mase, koja se smanjuje s godinama“, kaže Gariglio-Kleland, koji napominje da to može značiti da biste mogli brže izgubiti mišićnu masu nakon što izbacite jaja.
Iako su jaja izvor dijetalnog holesterola, potpuno izbacivanje jaja možda neće učiniti toliko za poboljšanje nivoa holesterola koliko biste očekivali, navodi Eat This, Not That.
„Samo oko 20% holesterola u krvi dolazi od onoga što jedemo. Ostalih 80% proizvodi vaša jetra“, objašnjava Gariglio-Kleland.
„To znači da, iako promene načina života imaju određeni uticaj na nivo holesterola, vaša genetika igra najveću ulogu.“
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare