Žitarice
Žitarice; Foto: Ruslan Olinchuk / Alamy / Alamy / Profimedia

Žitarice u celom zrnu gotovo su nezaobilazan momenat svakog programa zdrave ishrane, ali svaka vrsta ima svoje specifičnosti i pravila pripreme.

U koliko vode ih treba kuvati i koliko dugo da ne ispadne kaša? Zapravo, za svaku važe različite mere. Sajt Epiciurious donosi uputstva kako da obradite žitarice tako da izvučete maksimum hranljivih sastojaka.

Ječam (nutritivna vrednost: 354 kcal)

Ječam sadrži proteine, ugljenohidrate i vlakna, dobar je za probavu i smanjuje holesterol u krvi. Bogat je kalijumom, fosforom, magnezijumom, gvožđem, manganom, cinkom i selenom, ima puno vitamina B, ali i vitamine A, E i K.

U tri šoljice kipuće vode dodajte šoljicu ječma koji ste prethodno isprali pod hladnom vodom. Smanjite vatru i pustite da se lagano krčka jedan do dva sata, koliko zrnu treba da omekša. Ako želite da skratite vreme kuvanja, možete ječam ostaviti da odstoji u hladnoj vodi preko noći. Kad je skuvan, procediti ga i servirati.

Smeđi pirinač (nutritivna vrednost: 111 kcal)

Sadrži hranljiva vlakna, bogat je izvor magnezijuma, vitamina B1, folne kiseline, kalijuma i fosfora. Povoljno deluje na srce i snižava visoki krvni pritisak, a ima i umirujuće dejstvo.

U dve šoljice vode treba staviti šoljicu opranog smeđeg pirinča i zakuvati na srednjoj temperaturi. Smanjiti ringlu, pokriti i pustiti da krčka dok ne upije svu vodu, između 40 i 45 minuta. Promešati i poslužiti.

Pročitajte još:

Heljda (nutritivna vrednost: 343 kcal)

Heljda je bogata ugljenohidratima, povoljno utiče na nivo glukoze u krvi i prevenciju karcinoma debelog creva. Sadrži i aminokiselinu triptofan koja je bitna za dobar san i ima antioksidativni učinak. Ne sadrži gluten.

U dve šoljice vode dodajte šoljicu heljde i zakuvajte do vrenja, a onda smanjite toplotu i lagano kuvajte desetak minuta ako želite hrskav obrok, odnosno 30 minuta ako želite kašu.

Kukuruz (nutritivna vrednost: 365 kcal)

Kukuruz ne sadrži gluten. Obiluje hranljivim vlaknima, sadrži folnu kiselinu, vitamine B i E. Vlakna prisutna u kukuruzu povoljno utiču na nivo glukoze u krvi.

Klip kukuruza očistite od niti i lišća i ubacite u veliki lonac sa slanom kipućom vodom. Pokrijte lonac i pričekajte da voda opet provri, a potom isključite i ostavite kukuruz u poklopljenom loncu. Nakon pet minuta spreman je za serviranje.

Jednozrna pšenica (nutritivna vrednost: 340 kcal)

Najstarija vrsta pšenice, bogatija je proteinima, fosforom, vitaminom B6 i kalcijumom u odnosu na moderne vrste pšenice.

Kuva se tako što u dve šoljice provrele vode dodate šoljicu pšenice. Smanjite toplotu na srednje nisku, pokrijte i pustite da krčka još 30 minuta. Kad zrna omekšaju, ocedite višak vode i servirajte.

Spelta (nutritivna vrednost: 338 kcal)

Spelta je bogata proteinima, zdravim mastima, vitaminom A, C, vitaminima B, kalcijumom, cinkom i selenom važnim za imunitet. Također je bogata magnezijumom i vlaknima.

U tri šoljice kipuće vode dodati šoljicu spelte i smanjite na srednju temperaturu. Pokrijte poklopcem i pustite da se kuva pola sata. Zavisno od vrste, vreme kuvanja može da varira, spelta je gotova kad omekša. Na kraju ocedite višak vode.

Proso (nutritivna vrednost: 378 kcal)

Sadrži vitamine B i E, izvrstan je izvor kalijuma, gvožđa i mangana, kao i za imunitet važnih minerala bakra i cinka. Udeo vlakana prisutnih u prosu može se uporediti s ječmom. Pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida, kao i glukoze u krvi.

Na dve šoljice vode ide šoljica prosa. Pustite vodu da provri, ubacite proso, smanjite temperaturu, pokrijte poklopcem i kuvajte oko 20 minuta, odnosno dok ne upije svu vodu.

Zob (nutritivna vrednost: 389 kcal)

Zob obiluje fosforom, kalijumom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom, bakrom i manganom. Sadrži vitamine B skupine i izvor je antioksidansa. Zbog velikog udela topivih i netopivih vlakana pomaže u regulaciji apetita i gubitku kilograma.

Ako spremate komadiće zobi, treba da u tri šoljice kipuće vode ubacite šoljicu zobi i kuvajte 20 do 30 minuta, zavisno od toga koliko želite da bude gusto. Zobena kaša se sprema tako što u tri šoljice kipuće vode dodate šoljicu zobi koju ste isprali pod hladnom vodom, pokrijete lonac i kuvate 45 do 60 minuta uz povremeno mešanje.

Kinoa (nutritivna vrednost: 368 kcal)

Kinoa je pseudožitarica, dakle trava sa svojstvima žitarice. Izuzetno je bogata aminokiselinama i izvrstan je izvor biljnih proteina. Sadrži kalcijum, gvožđe, vlakna i vitamine B skupine. Izvor je magnezijuma i ne sadrži gluten.

Isperite kinou pod vodom i ocedite je. U šoljicu i po kipuće vode dodajte šoljicu kinoe. Smanjite temperaturu i kuvjate u poklopljenom loncu oko 10 minuta uz mešanje. Ostavite da odstoji još pet minuta pre serviranja.

Cijelo zrno pšenice (nutritivna vrednost: 339 kcal)

Žitarica nije prikladna za osetljive na gluten. Sadrži dosta ugljenohidrata, ali bogata je i vlaknima, izvrstan je izvor selena, vitamina B i fitonutrijenata.

Pre kuvanja, šoljicu pšenice treba potopiti u vodi i ostaviti preko noći. Ujutru je ocedite i dodajte u lonac uz četiri šoljice vode. Kad provri, smanjite temperaturu, pokrijte poklopcem i ostavite da lagano krčka 45 do 60 minuta, dok sva voda ne ispari.

Kus-kus (nutritivna vrednost: 112 kcal)

Ima mali udeo masti, više ugljenohidrata, nešto vlakana i proteina. Pomaže da se smanji rizik od karcinoma.

Šoljicom vrele slane vode prelijte 2/3 šoljice kus-kusa, dodajte malo ulja ili maslaca i ostavite poklopljeno pet minuta. Potom otklopite, promešajte i poslužite.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar