Bitan za imunološku funkciju, regulaciju hormona i stabilizaciju raspoloženja, vitamin D pomaže važne procese u celom telu, a posebno se pominje u odbrani organizma od koronavirusa. Nažalost, mnogi ga nemaju dovoljno, a budući da je jedan od glavnih izvora vitamina D sunce, zimi je problem zadovoljiti potrebe za njegovim dnevnim unosom. Osim suplementima, može se nadoknaditi i kroz ishranu.
„Budući da vitamin D pomaže imunitet i prevenciju raka, a ima ulogu i u neurološkom, kardiovaskularnom i zdravlju kostiju, lako je shvatiti koliko njegov nedostatak može da bude opasan“, rekao je za Insider dr Frenk Lipman, a prenosi Index.
Baš kao ljudi, životinje i biljke takođe upijaju vitamin D. Naravno, najbolji način da nahranite njime telo jeste da izađete i što više boravite na dnevnom svetlu, ali kad je to nemoguće, uvek možete da posegnete za dodacima ishrani ili – pečurkama.
Da, dobro ste pročitali. Jedenje pečuraka obezbeđuje istu količinu vitamina D kao farmaceutski dodaci.
Lisičarke uzgojene na otvorenom sadrže najviše vitamina D, ali svaka vrsta će vas nahraniti njime.
Preporučena dnevna doza na nivou EU iznosi 5 µg.
***
Bonus video:
***
Pratite nas i na društvenim mrežama:
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare