brokoli
Foto: Kazm Canberk Sezer / Alamy / Alamy / Profimedia

Brokoli spada u najzdravije povrće jer sadrži mnoštvo antioksidanata, štiti od raka, ima dosta vitamina C, jača imunitet, dobar je za krvni pritisak... Ali to ne znači da možete da ga spremate bilo kako.

Pogrešnom metodom pripreme lako možemo da uništimo sva blagotvorna svojstva brokolija, otkrili su naučnici u istraživanju na univerzitetu u Ilinoisu.

Pročitajte još:

Kuvanje u kipućoj vodi ili na visokoj temperaturi u mikrotalasnoj rerni uništava sva dobra svojstva, pa naučnici preporučuju da brokoli kuvate isključivo na pari, i to četiri do pet minuta.

Kako prenosi Dejli Mejl, povrće je kuvano onda kada blago promeni boju, ali ne sme da do kraja omekša kako bi zadržalo vitamine i minerale. Jedno istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazalo je i da bi bilo dobro jesti sirovu brokoli jer su oni koji ga tako jedu bolje apsorbovali sulforafan koji sadrži u poređenju sa onima koji su ga jeli kuvanog.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar