Nije jeftin, ali avokado je prava riznica zdravlja. Ovo tropsko voće bogato je nezasićenim masnim kiselinama, dijetalnim vlaknima, vitaminima i mineralima, pa ga svakako treba, makar povremeno, uvrstiti u ishranu. A to neće biti teško uz slasne recepte.
Ispod tvrde opne avokado krije znatno veći udeo masti nego drugo voće, oko 15 grama na 100 grama avokada, a od toga skoro 12 grama nezasićenih masnih kiselina. Pored toga, u 100 grama ploda nalazi se i tek 160 kcal, celih sedam grama dijetalnih vlakana, dva grama proteina, 10 miligrama vitamina C,, 485 miligrama kalijuma, 12 miligrama kalcijuma i 29 miligrama magnezijuma, pišu na sajtu Webmd.com.
Što se računice tiče, dobtro je znati da je pola avokada težine 68 grama što je 109 kcal. A ako unesete 100 grama avokada nahranićete telo sa 29 odsto potrebnog dnevnog unosa vitamina B5, 22 odsto B6 i folne kiseline koja je važna za brojne metaboličke procese kao što su obnova ćelija i crvena krvna zrnca. Vitamina K unećete 23 odsto od potrebnog dnevnog unosa, vitamina E 13 odsto, C 12 odsto, B3 i B2 14 odsto i 11 odsto dnevnog unosa kalijuma i 19 odsto bakra.
Avokado sadrži brojne antioksidante među kojima su lutein i zeaksantin koji su esencijalni za zdravlje oka i vida. Osim toga, sadrži i provitamin A koji doprinosi zdravo funkciji oka, pišu na sajtu Healthline.com.
Važno je i to što sadrži više kalijuma od banane, a kalijum je vrlo bitan normalan rad bubrega, mišića, za jake kosti i zube.
Preporučena količina kalijuma za odrasle iznosi 4,7 grama na dan, ali procenjuje se da je prosečan dnevni unos skoro dvostruko manji. Stoga je dobra vest što avokado u 100 grama sadrži 14 odsto potrebnog dnevnog unosa kalijuma.
Takođe, sadrži nezasićene masne kiseline koje su zdrave za rad srca. Jedna od njih je i oleinska, mononezasićena masna kiselina, koja je jedna od glavnih komponenti maslinovog ulja.
Osim što pomaže pri lečenju suve i oštećene kože, avokado je odličan i za zarastanje rana na telu, čini je hidriranom i štiti je od starenja. Zato su i popularne maske za lice od avokada jer se, osim ishranom, korisni nutrijenti mogu uneti i preko kože.
Avokado je sjajan za regulisanje probave, pošto obiluje vlaknima koja podstiču pravilan rad mišića creva i mogu da budu hrana dobrim bakterijama koje u njima žive.
Takođe, ako redovno jedemo avokado, naravno, u okviru zdrave izbalansirane ishrane, velike su šanse da će se u krvi smanjiti nivo lošeg holesterola.
Brojna istraživanja kažu i da nas avokado duže drži sitima, što može da odlično pomogne ako biste da smršate. A pošto ima i malo ugljenih hidrata, idealan je i za zdravlje i za vitku liniju.
Smuti od avokada i kviija
Sastojci:
• 1/2 avokada
• 2 kivija
• 50 ml ceđenog limunovog soka
• 100 ml bademovog mleka
• 1 kašika meda
• 2-3 kockice leda
Priprema:
Sva sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Špageti s avokadom
Sastojci:
• 100 g špageta
• 2 avokada
• sok od 1 limuna
• 2 čena belog luka
• 1/2 kašike maslinovog ulja
• 1 šaka svežeg bosiljka
• 5 čeri paradajza
• so
• rendani parmezan
Priprema:
Špagete stavite da se kuvaju uobičajeno. Avokado očistite, isecite na kockice i ubacite u blender. Dodajte sok ceđenog limuna, sitno iseckan beli luk i bosiljak, maslinovo ulje i so. Meljite u blenderu dok ne dobijete kremastu smesu.
Testeninu ocedite, pa je prelijte sosom od avokada. Preko svega narendajte parmezan. Čeri isecite na pola i dodajte na testeninu neposredno pre služenja.
Čokoladni puding s avokadom
Sastojci:
• 2 avokada
• 20 ml bademovog mleka
• 2 kašike kakaoa
• 1 kašika meda
• 30 g tamne čokolade s minimalno 75 odsto kakaoa
• 1 lašičica ekstrakta vanile
• malo soli
Priprema:
Očistite avokado i isecite ga na kockice. Ubacite ga u blender i miksajte dok ne postane potpuno kremast. Dodajte sve ostale sastojke i meljite dok se ne ujednači u kremastu smesu.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: