„Jabuka na dan tera doktora van“, glasi prevod čuvene engleske izreke, čije je značenje svima jasno. A šta ako bismo istu filozofiju ishrane primenili i na naš doručak?
Da li je poželjno svako jutro, na primer, jesti isključivo jaja ili možda samo musli sa jogurtom? Verovali ili ne, postoje mnoge koristi od ove navike u ishrani, piše City magazine.
Kada svaki dan budete unapred znali šta ćete jesti za doručak, nećete više morati da trošite svoje vreme na razmišljanje o tome šta da spremite i da proveravate da li imate u kući sve što vam treba za dati obrok. Ako napravite adekvatne zalihe namirnica koje su vam potrebne za svaki doručak, ređe ćete ići u kupovinu, a i sam proces pripreme obroka će se skratiti, jer ćete ga ponavljati svakog dana.
Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu istu stvar za doručak imaju manje problema sa gojaznošću od onih koji se trude da im svaki doručak bude drugačiji. Jedan od razloga ovog fenomena je i činjenica da veliki gastronomi više vode računa o ukusu svojih obroka nego o njihovoj nutritivnoj vrednosti, zbog čega često prave ili kupuju veoma kalorična jela sa dosta masti i ugljenih hidrata.
Navike su veoma važne za uspeh u životu. Što nam više stvari u životu postane rutina, to nam ostaje više mentalne energije za bavljenje drugim stvarima, ali i smišljanje novih ideja. Ako pak volite da kuvate, čuvajte svoju gastronomsku kreativnost za večere tokom radnih dana i ručkove tokom vikenda, jer oni ionako uglavnom dolaze kada ste većinu svojih obaveza već završili.
Ako niste bogati, velike su šanse da ćete za svoj svakodnevni doručak izabrati obrok koji ne košta puno, kao što je, na primer, ovsena kaša sa voćem. To će vam značajno uštedeti novac, jer više nećete biti u iskušenju da svako jutro probate neki novi proizvod iz vaše lokalne pekare, koji, osim što je skuplji nego što bi trebalo, i sigurno nije preterano zdrav.
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: