Kurkuma je začin koji sadrži kurkumin - antioksidant koji donosi mnogo blagodeti vašem organizmu. Postoji deset sjajnih razloga da se ovaj začin nađe u vašoj kuhinji.
Važno je napomenuti da je potrebno više istraživanja o uticaju kurkume na zdravlje, jer nije potpuno jasno koje količine treba da unesete da biste ostvarili zdravstvene beneficije.
Međutim, stručnjaci i neke već sprovedene studije ukazuju na to da je kurkuma svakako zdrav dodatak vašoj ishrani.
Ovo je 10 razloga zašto.
Istraživanje u Evropskom pregledu za medicinske i farmakološke studije, povezuje kurkumin sa gubitkom težine. Ipak, povećanje unosa kurkume samo po sebi nije sjajna strategija za mršavljenje, ali vam može pomoći da ublažite upale povezane sa gojaznošću i daje blagi podsticaj sagorevanju masti.
Kurkumin je polifenol – vrsta antioksidanta – koji doprinosi protivupalnim svojstvima kurkume. Nekoliko studija, uključujući i jednu u Journal of Medicinal Food, sugerisalo je da kurkumin ima sposobnost da smanji bol, ukočenost i otok u zglobovima pogođenim artritisom. Nekada se pacijentima sa artritisom prepisuju suplementi sa kurkumom, međutim treba biti oprezan: više od 500 mg kurkumina može inhibirati apsorpciju gvožđa, koje je ključno za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koje prenose kiseonik.
Meta-analiza 10 studija o kurkuminu i depresiji objavljena 2019. u časopisu Critical Revievs in Food Science and Nutrition sugerisala je da bi mogla poboljšati simptome anksioznosti i depresije. Većina dostupnih istraživanja ukazuje na to da kurkumin može pomoći u smanjenju simptoma depresije kod onih koji već koriste antidepresiv.
Istraživanja kurkumina objavljena u Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism sugerišu da može da deluje kao hipoglikemijsko sredstvo – snižava i pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi (šećera u krvi) kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Ljudi koji žive u Indiji imaju niže stope Alchajmerove bolesti u poređenju sa Evropom i Sjedinjenim Državama. Razlozi zsu složeni i verovatno zbog niza različitih faktora. Kurkuma se koristi u Ajurvedi, holističkom sistemu lečenja koji je nastao u Indiji pre mnogo godina i koji je i danas popularan.
A tu je i istaknuto mesto kurkume u indijskoj kuhinji – da li je moguće da kurkuma može sprečiti ili odložiti pojavu Alchajmerove bolesti? Još uvek nema konkretnih dokaza, ali konzumiranje jednog grama kurkume svakog dana može biti od pomoći u pamćenju, posebno kod osoba koje imaju prediabetes.
Izveštaj iz 2019. godine u časopisu Nutrients ukazuje da izgleda da kurkumin ima antikancerogeni potencijal jer ometa signalne ćelije u laboratorijski uzgajanim ćelijama raka . Autori napominju da su potrebne dodatne studije i klinička ispitivanja.
Oni koji pate od sindroma iritabilnog creva neprekidno se bore sa grčevima u stomaku, nadimanjem, dijarejom i brojnim drugim neprijatnim crevnim problemima. Kurkuma ima potencijal da ublaži deo ovih nelagodnosti u stomaku, prema meta-analizi iz 2018. godine u Journal of Clinical Medicine.
Kurkuma smanjuje nivo masti u krvi koja se naziva trigliceridi. Trigliceridi su vrsta masti koja se stvara u krvi kada pojedete više kalorija nego što sagorite. Zajedno sa lošim holesterolom, to može očvrsnuti zidove arterija, povećavajući šansu za moždani udar, srčani udar i kardiovaskularne bolesti.
Studija iz 2020. godine objavljena u časopisu Biotechnology Advances ukazala je da bi kurkumin mogao biti dobar za sprečavanje ili lečenje kardiovaskularnih bolesti. Druge studije sugerišu da protivupalno delovanje kurkume može pomoći u sprečavanju bolesti arterija.
Kurkumin može ukrotiti nestabilne molekule kiseonika poznate kao slobodni radikali – nedostaje im elektron, pa oštećuju druge molekule u pokušaju da zamene svoje elektrone. Vremenom oštećenja mogu podstaći oštećenje arterija, rasta tumora i glavni su uzrok starenja. Antioksidanti – poput kurkumina – štite nas od slobodnih radikala neutrališući opasni molekul (a da sami ne postanu slobodni radikali).
***
Bonus video:
Pratite nas i na društvenim mrežama: