Podeli:
Bazen
Foto: ZImages / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada dođe leto, najviše se fokusiramo na zaštitu kože i kose od sunca, dok često zaboravimo na zube. I oralna higijena je leti jako važna - ovo je nekoliko saveta za njeno odžavanje, kako vam problemi sa zubima ne bi uništili uživanje u najlepšem godišnjem dobu.

Doktor dentalne medicine Tomislav Lauc naveo je pet zlatnih saveta za zaštitu zuba tokom letnjeg perioda.

Ovo su njegove glavne preporuke, koje prenosi “Ordinacija“:

Kontrola i čišćenje kamenca pre odmora

Niko ne želi da ga za vreme putovanja snađe zubobolja. Ako tome dodamo činjenicu da je često vrlo teško doći do stomatologa van mesta gde stanujemo, problem postaje još veći. Ali, možemo da sprečimo ovu situaciju tako što ćemo pre odmora otići na preventivni pregled, i spasiti se bola koji nas može zadesiti.

Foto:Shutterstock

Obavezno pranje zuba nakon bazena

Ako volite da idete na bazene, važno je da zapamtite da isperete zube nakon kupanja u hlorisanoj vodi. Neki bazeni imaju jako visok nivo hlora koja može da oslabi vaše zube. Redovno perite zube i koristite vodice za ispiranje.

Pijte dovoljno vode

Naša pljuvačka ima važnu ulogu u čišćenju zuba i jezika. Leti smo često dehidrirani, a to smanjuje lučenje pljuvačke. Samim tim sse hrana i plak lakše zadržavaju na zubima. Zadržavanje plaka može ubrzati nastanak karijesa i gingivitisa, a može da uzrokuje i pojavu neprijatnog zadaha. Trebalo bi da popijete barem dva litra vode na dan, a ukoliko boravite na suncu ili pijete kafu ili alkohol, povećajte unos vode.

Pročitajte još:

Nabavite štitnik za zube

Sportovi na otvorenom su česta letanja aktivnost – važno je prilikom toga zube, obraze, desni i usne zaštitite štitnikom za zube. Ukoliko planirate vrlo aktivan odmor, razmislite o nabavi štitnika kako biste sprečili da trenutak nepažnje uzrokuje ozbiljne povrede. Profesionalni štitnici prave se kod stomatologa, međutim postoji niz opcija koje se mogu nabaviti i u prodavnicama sportske opreme.

Ne otvarajte stvari zubima

Povrede zuba prilikom otvaranja boca vrlo su česte. Osim otvaranja boca, zubi se često okrnje na koštice voća pa treba biti oprezan kada jedemo breskve ili nektarine. Stomatolog upozorava da izbegavamo grickanje leda iz istog razloga.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar